Chilli, behandling og bruk

Det finnes flere titalls chillityper totalt på det norske markedet fra de helt milde til kruttsterke varianter.
Det blir alt for omfattende å komme inn på de forskjellige typene her. Mange av de forskjellige chillitypene ser veldig like ut, så det kreves bilder, noe jeg dessverre ikke har rettigheter til, i kombinasjon med skikkelig beskrivelser for å forklare forskjellen mellom de ulike typene.
Å handle chilli kan derfor være litt av et sjansespill. Du kan imidlertid gå utifra følgende:
De aller sterkeste variantene selges vanligvis ikke i «kjedebutikkene. Handler du i spesialbutikker har betjeningen vanligvis så stor fagkunnskap at du kan få hjelp her til å finne riktig type.

Dessuten de små er nesten alltid sterkere enn de store typene

Jeg har også begynt på ett prosjekt hvor jeg dyrker chilli med kunstig lys, les mer

Valg av chilli

Kjøp de som er faste i skinnet, har uskadd skall, og er «kjøttfulle».

Oppbevaring av chilli

Kjølig og tørt. Hovedregelen er at de ikke skal ligge i plast, men de kan oppbevares i plast hvis du «forer» posen med et stykke tørkerull. Chilli kan ligge leeeeenge før den blir helt ødelagt, men allerede etter noen dager vil den begynne å skrumpe inn, tape noe smak, og ikke minst bli vanskelige å «skrelle»

Sikkerhet når du behandler chilli

Chilli kan være veldig sterk, faktisk så sterkt at det kan brukes i kjemiske våpen. Øynene er utsatt, og når du arbeider med chilli er det derfor viktig at du ikke rører øynene med fingrene. Skal du rense store mengder chilli, behandle en av de sterke typene eller vet du har sart hud, bør du bruke hansker for å beskytte huden. «Jordmorhansker» anbefales.

Skulle den ferdige retten bli for sterk, hjelper det lite å drikke vann, i og med at det stoffet som «brenner» i chillien ikke er vannløselig. Fete og syrlige melkeprodukter er det beste middel dersom retten blir for hot. Creme Fraice eller rømme demper raskt heten ifra chilli. «Brenner» du du på leppene/rundt munnen kan du ta noen dråper olivenolje på fingeren og smøre på.

Hvordan hakke en chilli

Start med å skjære av stilken. Del den deretter på langs. Brett den ut og skjær den i strimler på langs. Hakk den deretter på tvers.

Hvordan regulere styrke på chilli?

Når du deler chillien på langs og bretter den ut vil du se at den inneholder små frø. Selve «festet» for frøene er den sterkeste delen.
Deretter kommer selve frøene og til slutt «fruktkjøttet» som er det mildest. Vil du ha en mild chillismak, skal du derfor skrape ut frøene og festet og kaste det.

Skrelle chilli

Skrellet kan fint spises, men er ofte litt seigt og i noen retter kan det være greit å kvitte seg med det. Enkleste måten er å svi det av. Gni chillien inn med litt olje, hold deretter chillien over åpen flamme (f.eks. gass) med en klype. Snu den ofte slik at ikke fruktkjøttet blir brent, det er bare skinnet som skal svies. Når skinnet begynner å «boble» legger du dem i en liten bolle, strekker plastfilm over og lar det stå i 20 minutter. Deretter kan skinnet gnies av. Har du ikke tilgang på åpen flamme kan du også svi chillien litt i en tørr stekepanne. Samme metode, ha det i en bolle og strekk plastfilm over. Disse metoden har også innvirkning på smaken, de vil få fram litt sødme i chillien.

Chilli kan også kokes i et halvt minutt, og has direkte i en bolle med vann tilsatt isbiter, da vil skinne løsne.