Fiskekraft, skalldyrkraft

Til fiskekraft brukes bein, hoder (fjern gjellene) skinn og brusk. De fleste fisketyper kan brukes, men jeg har dårlig erfaring med sild og makrell. Flyndrefisker vil gi en uklar kraft. Laks gir en fet mektig kraft, jeg vil ikke anbefale at du bruker mer en ca 1/3 laks, resten avskjær av annen magrere, hvit fisk, f.eks. torsk, sei, lyr.

Ingredienser fiskekraft
1 kg. avskjær fra torsk, sei, hyse, laks, steinbit, breiflabb, etc
1 gulrot
1 liten løk
evt. 1 purreløk
en liten slump olje
Evt. et glass hvitvin.
Evnt. litt hakket stangselleri, 1 fedd hvitløk, hel pepper, 1 chilli, laurbærblad, kålrot hvis du har. Ingenting av det som det står «evt» foran er nødvendig, men det gir mer og rikere smak.

Fiskekraft fremgangsmåte

Start med å vaske av avskjæret, fjern blod, gjeller og evt. innmat. Bruker du skinn med skjell, skrubber du skinnet så lenge du gidder i rennende vann så får du mindre skjell i kraften. Del opp bena i biter.

Hell litt olje i en gryte, og ha i fisken. Tilsett hakket løk, purre, og gulrot i skiver. Stek veldig lett.

Hell over hvitvin og vann slik at bena er dekket. Kok opp, skum av.

La det stå å syde i 30 min. Sil av og reduser til det halve. Det lønner seg å bruke minst mulig vann, så slipper du å redusere så lenge, så om du bruker ett fiskehode som stikker langt over de andre ingrediensene, se om du klarer å «kløyve» det slik at du får det lengre ned i gryta.

Hvitvin er ikke nødvendig men har du en åpnet flaske eller en bag stående kan du «ofre» ett glass til kraften


Ingredienser skalldyrkraft
1 kg. skall fra reker, hummer eller sjøkreps
1 liten løk
litt olje
1 ss. tomatpure

Koke skalldyrkraft

Bruk en vid gryte da går det fortere å «frese» skallene, da du får flere skall i «kontakt» med varmen på en gang. Start med å ha olje i gryten. Tilsett skallene stek dem i 3-4 minutter på forholdsvis sterk varme, mens du rører hele tiden. Hakket løk tilsetter du etter ca halv tiden.

Tilsett en ss. tomatpure og stek 3 minutter til. Hell over kaldt vann, kok opp, skum av.

La det trekke i 30 min. for reker, 35 for sjøkreps og 45 min for hummer. Sil ifra og reduser kraften.

Du kan også steke skalldyrene i stekeovn i en langpanne istedenfor i gryta. Det blir strengt tatt bedre, men det blir litt oppvask. 190 grader, 10 min for reker, 12 minutt for kreps, 15 minutt for hummer. Svisj uansett løk og tomatpure ettpar minutter i litt olje i gryta før du tilsetter de ferdig «bakte» skallene, og vann og koker kraften

Nederst i artikkelen er en video som viser hvordan du kan lage hummerkraft. Det blir likt for reke eller kreps du må bare redusere tiden litt.

Tips
Hvis du har gjester som rensker rekene sine selv risikerer du av forståelige grunner at de bruker rekeskrellbollen som avfallskorg, og du får med servietter, majones og sigarettsneiper. Ta deg derfor tid til å knipe hodet av etpar kg. reker før du serverer, og bruk “hodene” til kraft.

Blandingskraft fisk/skalldyr.

Det er ingenting iveien for å lage blandingskraft av fisk/skalldyr. Bland som du ønsker, men 50/50 er et greit utgangspunkt.

Blåskjellkraft

Den kraften som dannes når du damper blåskjell kan brukes direkte i f.eks. en fiskesuppe.
Damper du i hvitvin istedenfor vann, blir kraften enda bedre.

Ett tips om du koker mye kraft, d.v.s. reduserer mye kraft. Da får du mye damp i lufta og det kan bli ett problem for inneklimaet, og om du koker med gass som også inneholder mye fuktighet, er sjansen enda større for at problemer etterhvert dukker opp. Du får en «dings» som kjapt måler luftfuktigheten på kjøkkenet for under en 50-lapp, som denne . Denne sender dataene til mobilen og er litt mer avansert men heller ikke avkrekkende dyr.

Dersom du finner ut at luftfuktigheten er for høy vil jeg anbefale en avfukter som du f.eks. finner her. En investering på 1000 til 5000,- er billig forsikring mot mugg og andre problemer som høy luftfuktighet kan dra med seg. Les også artikkelen «Trenger jeg avfukter«