Dyrke basilikum inne/hjemme

Denne artikkelen handler først og fremst om hvordan du får en kjøpt potte med basilikum til å vare “evig”. Vil du ta stiklinger av basilikum og lage nye planter ser du her

Noen gode råd.

Plante basilikum i en større potte

Vil du holde liv i basilikumen din lenge, er det viktig at røttene har god plass og de urtepottene du kjøper er gjerne små, og det er mange planter/stilker oppi. I eksempelet som jeg viser på bildene planter jeg hele klumpen i en potte som er omtrent 3 ganger så stor. (15 cm i diameter) Men du kan godt dele opp selve rotklumpen slik at det er 5-6 planter igjen i hver del og sette dem i en 10 cm potte.

Det er viktig å gi røttene luft. De fleste bruker småstein eller leca i bunnen av potta. Jeg bruker vinkork som jeg deler opp i 4 biter. De sørger for luft nedenfra men samtidig trekker de til seg bittelitt vann og da kan det gå 1-2 dager mer mellom hver vanning uten at det er krise for røttene klarer å presse ut disse siste dråpene fra korken.

Altså kork først. 3-6 cm høyde fra bunnen alt etter størrelsen på potten. Deretter tar jeg et stykke fra en godt slitt bomulls t-skjorte over slik at molden ikke synker ned i korken. Ikke legg den dobbelt, røttene skal etterhvert klare å presse seg igjennom. Deretter mold. Kompostjord er selvfølgelig bra men det er ofte egg til både fluer og snegler i den så jeg foretrekker vanlig kjøpt blomsterjord. Bruker du kompostjord, så ha den en uke i fryseboksen først.

Basilikumpotte

Basilikum rett fra butikken. Står i liten potte, litt skadde blader og noen døde stilker


Potte med vinkork

Her har jeg skåret opp en 5-6 vinkorker og hatt oppi potta jeg skal bruke. Gir røttene luft samtidig som de holder på fuktighet.


Potte for basilikum

Her har jeg lagt en liten bit av en gammel skjorte over korken. Slik at ikke molden og korken skal blandes med en gang. Jeg bruker bomull men du kan sikkert bruke både viskose, lin eller ull for den saks skyld. Ikke legg det dobbelt, røttene skal klare å komme seg igjennom etterhvert.


Her har jeg plassert den gamle rotklumpen midt oppi den nye, store potta. Før jeg bruker en spiseskje og fyller på ny blomsterjord.


Dagen derpå og bladene begynner å bli spenstige igjen. Klare til å vokse seg store og kraftige

Basilikum og gjødsel

Etter at du har plantet den om så er det litt gjødsel i den nye jorda og den holder fint en måned etter det uten gjødsel. Deretter bør du gjødsle litt, ellers blir bladene bleke. Du kan bruke Substral, en halv kork i en halvannen liter brusflaske og fyll opp med vann. Bruker du fullgjødsel i hagen kan du også bruke det. Løs opp en teskje i halvannen liter vann. Selv bruker jeg næring til vin, nærmere bestemt L.Larsen gjærnæring. En liten teskje til halvannen liter vann. Den inneholder også ørlite fosfor og jeg synes det gir godt resultat

Varme og godt lys

Basilikum er glade i varme og om du som jeg har det litt kaldt på kjøkkenet så er det bedre at den står i stua. Om temperaturen går nedi 8-10 grader om nettene så gjør det ikke så mye men den trivs definitivt i 18 grader eller mer. Den er også veldig glad i lys, samtidig som trekk og kalde overflater er det verste den kan utsettes for. Så om du har kalde vindusflater, evt. trekk fra vinduene så er det bedre at potta står midt i rommet. Jeg har eksperimentert litt og funnet ut at såkalte “plantelys” gir veldig bra resultat. Du får pærer med stor eller liten sokkel fra ca 25 kroner med frakt hos Wish (søk på plantelys, og jeg har Wish rabattkode til deg som er : mjqfmqm ). Du får også diverse mer proffe varianter hos Lampegiganten

Ettpar ting som er viktig å ta hensyn til når det gjelder plantelys er at de skal stå tett opptil planten. Bare noen cm fra selve bladene, det nytter altså ikke å skifte ut til pæren i takpunktet med ett plantelys og tro at du gjør hele rommet om til ett slags drivhus 🙂 og de skal ikke brukes for lenge. Max 16 timer i døgnet for plantene trenger også “hvile”. Jeg bruker en gammel skrivebordslampe med arm som justeres i alle retninger og bruker denne pæren i (igjen rabattkode : mjqfmqm )

Høste basilikum ofte og mye

Basilikum elsker å klippes da skyter den nye skudd og den blir også kraftigere. Om den bare får vokse i høyden uten å høstes blir den “hengslete”, spesielt om den står inne. Om den står ute og får litt vind på seg vil den også bli litt “tøffere” selv om den ikke klippes så ofte. En ting du må huske på når det gjelder basilikum er at hver stilk i potta er en plante. Så om du klipper en stilk helt ned slik at det ikke er blader på den så dør den selv om resten av potta er grønn og fin.


Fotosyntese

Her synes jeg det passer å ta litt overfladisk om fotosyntesen. Plantene bruker energi fra sollyset til å lage stivelse eller sukker (eksempel på formel C6H10O5) utifra H2O som er vann og CO2 som er karbondioksyd. For å samle energien i sollyset trenger hver stilk minst ett sett blader, ellers dør denne stilken. Derfor må du ikke klippe den nedenfor det nederste bladsettet.


Det er også viktig at det bladsettet har en viss størrelse, minst like i underkant av 1 cm i diameter. Hvis du står med mobilen nå, så snu den og se på selve linsen på kameraet. Der har du ca størrelsen som minst to blader på stilken må være om den skal overleve. Om de er mindre enn det så klipper du den over det nest nederste bladsettet, ca 1 cm over. Når du klipper neste gang så har forhåpentligvis de nederste bladene vokst slik at du kan ta det litt lavere.

Som sagt er det viktig å klippe planten. Om du du ikke har planer for å bruke basilikum der og da så kan du sette stilkene du klipper av i vann så holder de seg minst en uke. Jeg bruker tomme øl eller brusbokser til dette. Da henger selve bladene på boksen og blir ikke våte og hullet i boksen er så lite at det blir lite fordampning så du slipper å “etterfylle” iløpet av uka

Topper fra basilikumplanten står i vann til jeg har bruk for dem. Det er bra å toppe planten selv om jeg ikke har bruk for dem der og da.

Vanning basilikum

Ett siste råd er å vanne på skålen eller i den ytterste potta om den står i potte. Ikke vanne på selve jorden. Den skal alltid være litt fuktig men ikke våt. Om du ser for deg at du kan ta jorden i potta i hånden, så skal du kunne presse ut noen ganske få dråper.