Marinader til fugl.

Til oppstykket fjørfe brukes ofte samme marinader som til svin. Sitron og lys soyasaus er to ingredienser som passer godt til kylling.

Fugl er som regel mørt, du trenger derfor ikke å la kjøttet ligge i dagevis i marinaden. Til helstekt fugl holder det å gni inn skinnet en times tid før. Pass på å øse marinaden over brystet med jevne mellomrom mens det steker, slik at det ikke tørker ut. (Bruk den "kraften" som samler seg i langpannen under fuglen til dette)

Sitronmarinade
Inspirert av "the naked chef"
Brukes til helstekt kylling eller kalkun.
Til helstekt fugl er det greit å bruke ingredienser med litt "substans" slik at de ikke flyter rett av, derfor smør/margarin/bacon isteden for olje, og sitronskall isteden for saft.

Mengden som er oppgitt her holder til en fugl på i overkant av 1 kg. Man trenger ikke å doble marinademengden til en dobbelt så stor fugl. Et anslag er 200 g. smør og 2 sitroner til 3 kg, og 300 g. smør og 3 sitroner til 8 kg.
100 g. smør/margarin
1 sitron
1 fedd hvitløk
50 g. bacon
Evt. noen blader krydderurter ettter smak (timian)
Salt og pepper

Press eller finhakk hvitløken og skjær bacon opp i små biter. Vask sitronen godt, bruk et rivjern og riv av "det gule". Få med minst mulig av det hvite "innerskallet". Finhakk krydderurter, bland alt sammen, og bland det med romtemperert margarin.

Stikk hånden inn under skinnet på fuglen og lag en "lomme" over brystet. Gni kryddersmøret godt inn under skinnet. Skjær opp sitronen og legg den inni fuglen (hvis du ikke har noe mer fornuftig å bruke den til). Stekes på 210 grader. Bergn i underkant av 1 time pr kg. (50min til 1 time). Øs kraften som renner ned i langpannen over fuglen med 20-30 min. mellomrom.

Spar tid med marinadesprøyte