Jerngryte vedlikehold, jernpanne

Er du ute etter å kjøpe ny støpejernpanne/jerngryte, kan du gå her (sponset link). Er du ute etter tips for å rengjøre/vedlikeholde eller «fikse» din gamle bør du lese artikkelen nedenfor

Mange har en mening om hvordan støpjernsgryter og stekepanner i jern skal vedlikeholdes. «Aldri såpe» er en vanlig oppfatning. «Jern ruster når det kommer i kontakt med salt» er en annen. Men det er faktisk tilfeller hvor såpe er nødvendig, og salt er faktisk et glimrende middel for å rengjøre støpejernsgryter.

 

Daglig vedlikehold av jerngryte/jernpanne

Vedlikehold av jernpanne/jerngryte

Bildet viser det jeg bruker til daglig for å holde jernpanna mi ren. En liten skrape i silikon som tåler varme godt og som jeg fant i en «kinabutikk». (Det er denne) Den bruker jeg til å fjerne matrester mens gryta fremdeles er varm, før det størkner. Og så en litt grov gryteskrubb, jeg skrubber ett lite halvminutt under varmt rennende vann. Tørker av med litt tørkepapir før jeg setter den på tørk på platetoppen. Kanskje ett minutt på styrke fem. Virker den «tørr», har jeg litt olje oppi (omtrent som oppi en bruskork). Gnir den inn med tørkepapiret, lar det kjølne litt og tørker med en ny bit tørkepapir

Steker du koteletter, speilegg, eggerøre, pannekaker, svinestek, gryteretter uten hvitløk og andre sterke krydder, og unngår å svi maten trengs ikke annet vedlikehold enn rengjøring med varmt vann, og skrubbing med en gryteskrubb. (Plastskrubber i «netting» er glimrende til dette). Det er viktig at gryta er skikkelig tørr før den settes bort, det gjøres enklest ved å sette gryta på en varm plate etpar minutter. Gni gryta inn med litt matolje etter behov, når du ser at den begynner å miste «glansen» av fettet som skal beskytte jernet, bruk tørkepapir og smaksnøytral olje, f.eks. solsikke. Gjør dette mens gryten/pannen fremdeles er varm. Er du raus med fettet i den dagelig matlaging trenger du kanskje ikke gjøre dette i det hele tatt. Vanligvis bør det gjøres ca hver femte gang du bruker gryta.

Du får også ekstra tynn matolje som spray som du kan bruke til å vedlikeholde støpejern. Jeg har ikke prøvd denne, men den er produsert av Lodge som lager diverse kjøkkenutstyr av støpejern og den får ok omtaler i diverse nettfora så det er kanskje verd ett forsøk. Du finner den her (norsk nettbutikk, sponset link)

Noe jeg imidlertid har prøv er «oljesprayflaske» med solsikkeolje på. Det er ikke akkurat denne jeg har (også sponset) men prinsippet er det samme. Fin til vedlikehold, men du må uansett regne med å sette den skikkelig inn med olje innimellom.

 

Lukt i jerngryter

F.eks. fet fisk, vanlig løk, hvitløk og andre krydder etterlater seg ofte en smak som man ikke får vekk med bare vann, og pannekaker med smak av stekt sild er ikke noe særlig. En skånsom metode er å fylle gryta med vann, kok opp, og la det stå etpar minutter, tøm ut vannet. Er du heldig, har lukten forsvunnet med vannet.

Lukter det fremdeles av gryten rengjør du den som du ville rengjort en vanlig gryte d.v.s. bruk Zalo og skrubb den ren. Det er ekstremt viktig å få fjernet alle rester av såpe etter en slik behandling. Skyll den grundig, eller bruk metoden som beskrevet over, d.v.s. fyll den med vann og kok opp. Etter den behandlingen må gryten settes inn med fett. Se nederst på siden.

Fastbrent skitt i støpejernspanne/gryte

Her kommer saltet inn. Gjør følgende: Dekk hele stekepannen med 5 mm salt. Sett den på full varme og la den fastbrente skitten brenne seg inn i saltet. Bruk en metallgjenstand for å skrape bunnen på panna med jevne mellomrom for å hjelpe til å løse det. Du kan også dele en stor potet, snittflaten ned i saltet, og bruke den som en skrubb, ta i 🙂
Dette tar 2-3 minutter. Det oser ganske kraftig, det er kanskje en ide å fjerne batteriet i røykvarsleren. Fjern saltet og vask panna i varmt vann. Tørk den godt og sett den inn med fett. Se under.

Rusten, gammel eller ekstremt skitten jerngryte

Jerngryte

Mitt siste restaureringsprosjekt. Jeg har dessverre i «førbilder», men gryta var rusten, både på inn og utsiden. Heldigvis gikk ikke rusten dypt, og den var rustet ganske jevnt. Jeg satte hele gryta til bløt i vasken, tilsatte 25 gram sitronsyre (en halv pakke) til ca 6 liter varmt vann og lot det stå en halvtime.
Brukte deretter gryteskrubb på den og skrubbet før jeg skylte den med vann. Fylte nytt vann i vasken, hadde oppi 1 ss. natron. Lot det stå 5 minutter, skylte igjen.
Deretter satte jeg den inn med olje som beskrevet under, før jeg satt den opp ned i stekeovnen. 15 minutter på full guffe (250 grader), og lot den kjølne før jeg tok den ut og tørket over den med en gasklut. Nå, god som ny

Har du latt gryta stått lenge uten å rengjøre den, har den begynt å ruste, eller har du vært på loppemarked og gjort et kupp?
Fyll jerngryta med lunkent såpenvann og la det stå i ti minutter. Bruk en stekespade av metall e.l. og skrap/brekk løs all skitt/rust.
Skyll gryten, bruk stållull under rennende lunkent vann, og gni gryta til den føles glatt i bunnen. Fyll den med vann, kok opp, tøm ut vannet, tørk den og sett den inn med fett.
Du får også kjekke børster med «metalltråder» (tror det er messing) til både drill og dremel som du kan bruke til å skure gryta.
I ekstreme tilfeller kan du bruke «mild» syre for å løse opp rust i en stekepanne eller gryte av jern. Sitronsyre eller eddik. Jo sterkere oppløsning, jo kortere tid selvsagt. Jeg bruker vanligvis eddik, konsentrat 35%, sper det ut med 1 del vann. Altså en dl. eddik og 1 dl vann. Heller det i gryta lar det stå i 20 minutt før jeg bruker en gryteskrubb for å sjekke om rustflakene løsner. Er du ikke fornøyd lar du det stå en halvtime til, evt. kan du gjenta.

Etter at du har brukt syre vil jernet ruste veldig fort igjen hvis du ikke forsegler det så det er viktig at handler litt raskt. Gjør følgende: sett på stekeovnen, 200 grader slik at den er klar. Tøm ut syreblandingen, skyll, ha vann oppi, omtrent like mye som du hadde av syre. Ha en ts. natron oppi (eller litt salmiakk, mindre enn en ts), skyll igjen. Sett i stekeovn, opp ned, i 5 minutter. Ta ut, ha matolje på en klut og gni inn gryten. Ikke bare det som har vært i kontakt med syre, men hele gryta.

Sett inn støpejernpanne/støpejerngryte med fett, hvorfor og hvordan.

Det er viktig at jernpanner har en «fettglans» det beskytter jernet mot rust, og hindrer også at maten setter seg fast. Til vanlig vedlikehold er det nok å gni inn gryta med matolje i ny og ned, eller når du ser at gryta mister glansen. Har du rengjort gryta med såpe eller salt, eller kokt den ut i vann, brukes følgende metode.

Sett den rengjorte støpejerngryta på komfyren, og ha oppi en god slump matolje (ettpar millimeter) bruk en billig type f.eks. solsikke. Skru plata på fullt, vent til oljen begynner å bli lunken, dypp en bit tørkerull i oljen, og gni inn kantene med olje. La deretter gryta stå på den varme plata til det begynner å ryke kraftig, vend litt på den slik at oljen også kommer litt oppover kantene. Skru av plata og la det stå å avkjøles til temperaturen har nådd 40-50 grader. Tøm ut overflødig olje, og bruk et nytt tørkepapir, og gni gryta godt innvendig, slik at olja fordeles.

Hvorfor gjøres dette? Når når gryta og olja blir varme, utvides porene i metallet, og oljen blir samtidig tynnere. D.v.s. at olja renner nedi porene og blir der. Når olja blir litt varmere enn rykepunktet, vil det også skje ting med oljens egenskaper, slik at den danner en hard «hinne», som gjør at maten senere slipper lettere.
Dette kan også gjøres i stekeovn hvis ikke gryten/pannen din har hanker av tre eller plast. Full «guff» og du kan også bruke pyrolyse om du har det.

Om en jerngryte har vært igjennom ett «oppussingsprosjekt» slik at hele gryten også utsiden og oppe langs kantene har mistet alt fett bør du bruke stekeovn uansett, for det blir ikke varmt nok om du bare bruker platetoppene. D.v.s. det blir vel varmt nok om du lar det stå lenge nok, men det blir veldig mye stekeos.

Om du gir opp prosjektet, kan du kjøpe ny jerngryte/jernpanne her (sponset link).

Om du ender opp med å kaste støpejernet ditt så skal det uansett ikke i restavfallet. Prøv å gi det bort eller send det til gjenvinning

Nøkkelord: Støpjernsgryte, Støpjernspanne, Støpjernspanner