Kraft på svineknoke

Kraft av svin har en ganske kraftig egensmak, og egner seg derfor best til retter hvor svinekjøtt inngår, i motsetning til kraft av høns eller kylling som kan brukes til det meste.

Svineknoke, fersk, røkt eller saltet er glimrende utgangspunkt for en kraft som kan brukes til f.eks. ertersuppe,lapskaus eller komle.

Vann ut svineknoken i minst 6 timer hvis den er saltet/røkt, skift vann på den minst en gang. Legg den i gryta.
Hell på kaldt vann til knoken er dekket, kok opp, hell av vannet, hell på nytt vann. Nå skal svineknoken være godt dekket av vann for svoren sveller eller blåser seg litt opp når den kokes og da blir deler av knoken liggende over vann om du bruker akkurat. La vannet stå 3-4 cm over knoken (omtrent lengden på en fyrstikk). Tilsett 1-2 lauvbærblad, evt. noen korn hel pepper og kok opp igjen. Skum av og la den trekke i 2.5-3 timer. Jeg synes det er veldig praktisk å la den trekk i stekeovnen. Sett ovnen på 95 grader og sett inn gryta etter at vannet har kokt opp og du har skummet av den.

Etter 2 timers koking kan du evt. ha i grønnsaker som løk, purre, gulrot, kålrot o.s.v. Ta opp knoken og plukk av kjøttet. Dersom du kjøler ned kraften, vil fettet legge seg på toppen, og det er enkelt å fjerne det.

Du kan også koke kraft på andre «stykningsdeler» fra grisen, men de dukker sjelden opp i «kjedebutikkene». Får du tak i «labber» eller billige grillbein så egner begge deler seg til kraft. Trekketid 2 til 2,5 timer. Jeg tar meg også tid til å koke kraft på «småting». Bener jeg ut fire koteletter så går beina i steikeovnen i 2 timer i ei lita gryta.

En annen ting som er fint å koke en slump kraft på er det beinet som blir igjen hvis du har hatt en hel spekeskinke med bein.


Ett tips om du koker mye kraft, d.v.s. reduserer mye kraft. Da får du mye damp i lufta og det kan bli ett problem for inneklimaet, og om du koker med gass som også inneholder mye fuktighet, er sjansen enda større for at problemer etterhvert dukker opp. Du får en «dings» som kjapt måler luftfuktigheten på kjøkkenet for under en 50-lapp, som denne . Denne er en del av ett smartsystem, sender dataene til mobilen og er litt mer avansert men heller ikke avkrekkende dyr.

Dersom du finner ut at luftfuktigheten er for høy vil jeg anbefale en avfukter som du f.eks. finner her. En investering på 1000 til 5000,- er billig forsikring mot mugg og andre problemer som høy luftfuktighet kan dra med seg. Les også artikkelen «Trenger jeg avfukter«