Kraft på svineknoke

Kraft av svin har en ganske kraftig egensmak, og egner seg derfor best til retter hvor svinekjøtt inngår, i motsetning til kraft av høns eller kylling som kan brukes til det meste.

Svineknoke, fersk, røkt eller saltet er glimrende utgangspunkt for en kraft som kan brukes til f.eks. ertersuppe,lapskaus eller komle.

Vann ut svineknoken i minst 6 timer hvis den er saltet/røkt, skift vann på den minst en gang. Legg den i gryta.
Hell på kaldt vann til knoken er dekket, kok opp, hell av vannet, hell på nytt vann, tilsett 1-2 lauvbærblad, evt. noen korn hel pepper og kok opp igjen. Skum av og la den trekke i 2.5-3 timer. Jeg synes det er veldig praktisk å la den trekk i stekeovnen. Sett ovnen på 95 grader og sett inn gryta etter at vannet har kokt opp og du har skummet av den.

Etter 2 timers koking kan du evt. ha i grønnsaker som løk, purre, gulrot, kålrot o.s.v. Ta opp knoken og plukk av kjøttet. Dersom du kjøler ned kraften, vil fettet legge seg på toppen, og det er enkelt å fjerne det.

Du kan også koke kraft på andre “stykningsdeler” fra grisen, men de dukker sjelden opp i “kjedebutikkene”. Får du tak i “labber” eller billige grillbein så egner begge deler seg til kraft. Trekketid 2 til 2,5 timer. Jeg tar meg også tid til å koke kraft på “småting”. Bener jeg ut fire koteletter så går beina i steikeovnen i 2 timer i ei lita gryta.

En annen ting som er fint å koke en slump kraft på er det beinet som blir igjen hvis du har hatt en hel spekeskinke med bein