Steke løk, karamellisert

Steke løk, myk til karbonader, seibiff
Begynn med å skjære løken i skiver, tykkelse 3 til 5 mm. Jeg står med ett Wasa frokostknekkebrød her og det er 3 mm, så de skal ikke være tynnere enn det. Jeg pleier å bruke 4 mellomstore løk, eller ca 400 gram til en stor panne.

Så til hemmeligheten for å få myk, søt og mild løk. Det er salt. Ha den oppskårne løken i en bolle og tilsett salt, rikelig, to spiseskjeer, og masser det litt inn i løkringene. La det stå i 20-30 minutter.

Ha 50 g. smør i ei jernpanne og sett den på ca halvt på komfyren. Ha løken over i en pastasil og skyll den godt for å få av saltet. Ha løken over i panna, du trenger ikke å tørke den først. Fres i ca 30 sek, rør rundt og skru ned til fire. Stek nye 30 sek, rør og stek i nye 30 sek. Nå setter du ned varmen til ca 2 på komfyren, rører rundt etter nye 30 sek, og deretter kan skal den stå og kose seg, lenge. Gjerne en halvtime, rør rundt av og til.

De forskjellige varmetrinnene varierer fra komfyr til komfyr, så det er godt mulig at du må ettersteke på 1 eller 3 på din modell. Det er viktig at den ikke brenner seg og det er også viktig at pannen ikke er så kald at løken bare tørker uten å stekes, så her må du øve litt.

Når løken har blitt helt blank, brun og myk, kan du smaksette/krydre den. Smak først på den om den trenger salt. Ellers kan du bruke pepper, litt rødvinseddik eller balsamico etter smak gjerne i kombinasjon med ørlite sukker. Personlig liker jeg også å bruke worchestershiresaus (bruker du det må du ha i sausen før du evnt. tilsetter salt etter smak).

Brukes til seibiff, karbonader, pølser og som tilbehør som annet stekt kjøtt. Eller på ett smørbrød med kjøttpålegg. Bruk den varm eller kald. Holder seg i kjøleskap i en liten uke.