Kjøttkraft brun eller lys

Brun oksekraft

1 kg. bein, brusk, hinner o.l. fra storfe/okse eller vilt
1 gulrot
1 løk
evt. 1 purreløk
evt. 1 laurbærblad, og litt persille, annet du kan tilsette er selleri, både stilk og knoll,, pastinakk, persillerot, hel pepper.

Del bena grovt opp og brun dem i en gryte eller gi dem 30 min. i langpanna i stekovnen på 240 grader. (Snu dem etter et kvarter). Ha det over i en gryte.

Tilsetter du 1 ts. tomatpure til bena før du bruner dem, får du ekstra mye smak på kraften.

Det lønner seg også å dele opp løken i 3 (eller fire, avhengig av størrelsen) og «svi» snittflatene i en tørr stekepanne. Da vil både kraften bli brunere og sukker i løken vil karamelliseres slik at du får en rikere smak på den brune kraften.

Ha grønnsakene som du har kuttet opp i store biter over i gryta med beina. Hell på kaldt vann slik at det akkurat er dekket. Kok opp, skum av det skummet som danner seg.
La det stå å syde i 5-6 timer. Det kan også stå å syde i stekeovnen på 95 grader, da er det enklere å holde det like under kokepunktet

Sil av og reduser til det halve

For kalvekraft, samme framgangsmåte, men 4-5 timers koketid. For viltkraft, kraft av elg og hjort er det også samme fremgangsmåte

Vil du lage oksefond reduserer du enda mer. Da skal du ha 1/4 eller mindre igjen. Vil du lage oksefond med rødvin så heller du rødvin i før du reduserer og lar den koke inn sammen med kraften. Jeg liker ikke å ha for mye rødvin smak og bruker max 1/3 rødvin iforhold til kraft, men det blir selvsagt smak og behag.

Enkel lys kjøttkraft

Samme framgangsmåte som over, men bena skal ikke brunes.

Tips for bedre hjemmelaget kraft

Oksekraft blir ekstra god hvis du bruker litt kjøtt i tillegg til ben og brusk, men det er jo synd å ikke spise kjøttet, og det blir ødelagt hvis det koker med hele tiden. Løsningen er å lage lapskaus samme dagen som du koker kraft.

Bruk en rommelig gryte, start som vanlig med å brune bena hvis du lager brun kraft, kok opp og skum av.
Skjær kjøttet (oksebog passer glimrende) i terninger. Jeg har det deretter i en «pastasil». Når kraften har kokt en times tid setter du hele pastasilen med kjøttet nedi kraftgryta. Fyll på vann slik at kjøttet dekkes, kok opp og skum godt av igjen. Skru ned temperaturen slik at det bare står og syder, og legg på lokk hvis du får det til. Når det har stått en times tid (alt etter hvor store terninger du bruker og hvor mørt kjøttet er) tilsetter du oppskåret løk, gulrot og kålrot oppi silen. La det stå i 30 min. til.

I mellomtiden har du kokt poteter til lapskausen. Hell av dem kokevannet og bland inn kjøtt og grønnsaker. Sett det tilbake over varmen, tilsett kraft fra gryta til passe konsistens og la det stå å putre til grønnsakene og potetene moser seg litt samme Ikke glem å salte.

Oppskrift på lapskaus sier du?

3 deler poteter, 2 deler kjøtt 1 del gulrot, 1 del kålrot og 1 del.
løk, (alle etter vekt) salt og pepper.

Kraft av oksebryst

Får du tak i billig ferskt oksebryst er et glimrende utgangspunkt for god kraft, man kan også tilsette bryst til vanlige kraftben for å få litt «substans» iform av kjøtt, brusk og fett. Oksehaler kan også brukes.

Vask kjøttet og ha det i en gryte, tilsett vann og la det koke opp, skum av, la det stå å syde i halvannen til to timer. Tilsett gulrot og evt. kålrot, la det koke en halvtime til. Ta opp kjøtt og grønnsaker, avkjøl det litt til det er «håndterbart» og rens kjøttet. Ha fett, brusk og ben tilbake i kraftgryta og tilsett løk (ca 100 g. pr. kg opprinnelig kjøttmengde er passe). Skru opp varmen igjen og la det stå i ca 2 timer til før du siler ifra bein og løk og koker inn kraften.

Til oksebrystet kan du f.eks. lage en frikasesaus eller en løksaus og servere det med grønnsaker og poteter. Har du mye kjøtt kan du fryse det i sausen.

Oppskrift på løksaus: 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
1 ss. smør
4-6 dl. kokekraft
1/2 løk
2 ss. eddik og evt. bittelit sukker (smak til)

Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. kraft og kok opp under omrøring. Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er. Tilsett 1/2 revet løk og 1 ss. god vineddik og la det koke i 3-4 minutter til. Smak til med salt og evt. litt sukker. Som sagt kan du fryse kjøtt i sausen, da trenger du rikelig med saus fordi kjøttet «suger» den til seg.


Ett tips om du lager mye hjemmelaget kraft, d.v.s. reduserer mye kraft. Da får du mye damp i lufta og det kan bli ett problem for inneklimaet, og om du koker med gass som også inneholder mye fuktighet, er sjansen enda større for at problemer etterhvert dukker opp. Du får en «dings» som kjapt måler luftfuktigheten på kjøkkenet for under en 50-lapp, som denne . Denne er en del av ett smartsystem, sender dataene til mobilen og er litt mer avansert men heller ikke avkrekkende dyr.

Dersom du finner ut at luftfuktigheten er for høy vil jeg anbefale en avfukter som du f.eks. finner her. En investering på 1000 til 5000,- er billig forsikring mot mugg og andre problemer som høy luftfuktighet kan dra med seg. Les også artikkelen «Trenger jeg avfukter«