Maizena jevning

Alle sauser som skal kokes kan enkelt jevnes med maizenamel. Maizena er maistivelse uten smak, som bare trenger et oppkok for å tykne.

Fremgangsmåten er enkel, løs litt maisenna opp i kald væske og tilsett det i sausen i en tynn stråle under under omrøring. Det tykner med en gang det koker og det er uten smak så sausen trenger ikke å stå å koke etterpå for å få vekk melsmaken slik du må med en saus basert på hvetemel.

Mengde: Kommer selvsagt an på hvor tykk du vil ha sausen din, og om det er andre ingredienser som er med på å jevne sausen. For eksempel, bruker du kraft som er kokt lenge på ben, så vil det være gelantine i sausen og det jevner og da trenger du mindre maisena. Også løk og andre grønnsaker, og poteter inneholder stivelse og gjøre at du trenger mindre. 4 ss pr liter er ett greit utgangspunkt, men tilsett litt om gangen. I og med at det tykner på sekunder, er det lett å justere og finne den perfekte konsistens

Maisenna kan også brukes til å jevne supper og stuing. Ellers kan du bruke den istedenfor potetmel i f.eks. rød saus (saftsaus). Den dukker også opp i enkelte kakeoppskrifter. Gjerne amerikanske for de bruker mer maisstivelse i USA enn vi gjør

Det kan også brukes til å “redde” sauser laget av tradisjonell meljevning og som er for tynne.

Det selges også Maizena “jævner” (både brun og lys). Denne er enda enklere å bruke for den trenger ikke løses opp i vann, bare dryss den rett oppi retten, og la det småkoke i ca 1 minutt. Dette er ikke maisstivelse som den tradisjonelle Maizenaen men ett blandingsprodukt med bla.a. potetstivelse og rismel. Det er forresten også litt melk i denne så om du er laktoseintolerant eller veganer, så skal du gå for den originale som er 100% maisstivelse

Ett tips når det gjelder jevner er å ikke drysse rett fra boksen og over i en kokende gryte, da dampen gjør at den klumper seg. Så bruk en spiseskje og dryss fra denne