Maizena jevning

Alle sauser som skal kokes kan enkelt jevnes med maisenna. Maizena maistivelse er uten smak, som bare trenger et oppkok for å tykne. Maisenna er dessuten glutefri.

Maisenna pulver

Vanlig maisenna, maisstivelse

Bruk av maizena
Fremgangsmåten er enkel, løs litt maisenna opp i kald væske og tilsett denne blandingen, som kalles maisennajevning, i sausen i en tynn stråle under under omrøring. Det tykner med en gang det koker og det er uten smak så sausen trenger ikke å stå å koke lenge etterpå for å få vekk melsmaken slik du må med en saus basert på hvetemel. 1 minutt koking er nok. Bildet viser maisenna rett fra pakken, og den ser nesten litt grovkornet ut.

Det er den ikke maisennamel er ett ekstremt fint pulver, som talkum, men den har så stor evne til å ta til seg luftfuktighet at den virker litt klumpet.

Maisenna mengde

Mengde kommer selvsagt an på hvor tykk du vil ha sausen din, og om det er andre ingredienser som er med på å jevne sausen. For eksempel, bruker du kraft som er kokt lenge på ben, så vil det være gelantine i sausen og det jevner og da trenger du mindre maisenna. Også løk og andre grønnsaker, og poteter inneholder stivelse og gjøre at du trenger mindre.

Maizena jevning klar til bruk

Maisenna utrørt i vann, klar til bruk

4 godt toppede ss pr liter er ett greit utgangspunkt, men tilsett litt om gangen. I og med at det tykner på sekunder, er det lett å justere og finne den perfekte konsistens.

Forholdet mellom maisenna og vann når du rører den skal være ca 1:1, eller tykkere i mengde, ikke vekt. D.v.s. bruker du en toppet ss. med maisenna, så rører du det ut i 2 ss. vann (i og med at du ikke får «topp» på skjeen med vann). Jeg pleier å ha det rett i en liten kopp og så rører jeg med skaftet på skjeen. Bildet til høyre (eller over om du leser på mobil) viser maisenna utrørt i vann i forholdet 1 til 1.

Maisenna kan også brukes til å jevne supper, desserter og stuing. Ellers kan du bruke maisennajevning istedenfor jevning av potetmel i f.eks. rød saus (saftsaus). Den dukker også opp i enkelte kakeoppskrifter. Gjerne amerikanske for de bruker mer maisstivelse i USA enn vi gjør. I amerikanske oppskrifter blir maisenna som regel kalt «corn starch».

Det kan også brukes til å «redde» sauser laget av tradisjonell meljevning og som er for tynne.

Maizena eller maisenna?

Maizena med «z» er egentlig ett varemerke som produserte maisenna, og i og med at de var og er suveren markedsleder har maizena blitt tatt opp i dagligtalen, det blir som at enkelte sier «potetgull» om all potetchips selv om «Potetgull» er en type chips fra Maarud. Maizena, altså merkevaren, har også noen få andre produkter på markedet så selv om det står Maizena på trenger det ikke være maisenna i pakken. Sjekk at det står Maizena majsstivelse (ja med «j», dansk ser du 🙂 ) det er den du skal ha.

Maizena «jævner»

Maizena jevner

Bildet viser lys maizenajevner, klar til å strøes rett i sausen

Det selges også Maizena «jævner», igjen dansk (både for brun saus og lys). Denne er enda enklere å bruke for den trenger ikke løses opp i vann, bare dryss den rett oppi retten, og la det småkoke i ca 1 minutt. Dette er ikke maisstivelse som den tradisjonelle maisennaen men ett blandingsprodukt med bla.a. potetstivelse og rismel. Det er forresten også litt melk i denne så om du er laktoseintolerant eller veganer, så skal du gå for den originale som er 100% maisstivelse

Ett tips når det gjelder Maizena jevner er å ikke drysse rett fra boksen og over i en kokende gryte. Damp fra gryten gjør at den klumper seg. Så bruk en spiseskje og dryss fra denne

Polenta

Polenta pulver

Polenta

Polentagryn er også på en måte maisstivelse/maismel, men det er egentlig malte, eller knuste maiskjerner. Polenta er grovere (maisenna er helt fint pulver, mens polenta er korn på mellom 1 og 2 mm.) og er bedre egnet til polentagrøt/maisgrøt, tortillas og annet hvor maismelet er hovedingrediens i retten.  Polenta er også gul (maisgul) på farge, mens maisenna er ren stivelse og er helt hvit.

Maisenna ikke bare til mat
Maisenna kan også brukes til enkle og ufarlige, kjemiske og fysiske eksperimenter. Det kan være en ingrediens i «slim» og sammen med vann i rette blandingsforholdet blir det en væske som forandre konsistens etter hvilken kraft du utsetter den for.

Det kan brukes som talkum, til å suge opp væske som du søler på ett teppe eller en duk (for så å støvsuge) etc.