Støpejernpanne levetid

Holdbarhet på kokekar i støpejern

Den siste tiden har jeg “jobbet” litt med støpejernspanner og støpejernsgryter. Jeg har både restaurert ettpar og skrevet artikler om det. Det har fått meg til å tenke og filosofere litt om hvor lenge varer egentlig ei støpejernpanne om den ikke utsettes for ekstreme påkjenninger utenom det den brukes til på kjøkkenet.

Jernpanne, støpejernpanne, vedlikeholdPannen på bildet skal visstnok være 80 år. Det er med andre ord arvegods. Den har overlevd vedkomfyr!! , tre “masseplatekomfyrer” og nå er den på sin andre induksjonstopp. Det er stort sett bare brukt metallredskap i den og den har vært varmet opp og avkjølt minst 30.000 ganger! Ikke det at mine “forfedre” bare spiste stekt mat, men det var middag hver dag og hadde de kokt fisk så ble det stekt løk eller flesk/bacon til og den ble brukt til å steke egg til frokost eller kvelds eller pannekaker til kaffen. Eller til å varme opp mat til unger som kom hjem på ulike tider. Så jeg tror jeg har mine ord i behold når jeg sier 30.000, og med ett snitt med tre til middag hver dag så snakker vi om nærmere 100.000 porsjoner.

Den har aldri vært restaurert, bare skylt og tørket utav og fått en skikkelig rengjøring i blant. Selv om den har vært varmet og avkjølt så usannsynlig mange ganger så er den helt rett/flat i bunnen og riper etter redskapen eksisterer knapt. Jeg ser ærlig talt ikke slitasje, så 80 år til må den vel tåle :-), hvis da ikke håndtaket løsner en dag.

Jernpanner er praktiske i bruk

Nevnte jeg at den også er utrolig praktisk å bruke :-). De er så tykke i bunnen, inneholder så mye gods, at de blir jevnt varme og de holder godt på varmen. Du kan få de veldig varme om du vil lage stekeskorpe på sekunder og servere biffen eller tunfisken rå. Om det “skjer” noe mens jeg står og lager middag slik at jeg må gå ifra hiver jeg den rett inni stekeovnen uten å måtte tenke på om belegget eller håndtaket tåler varmen.

Jeg vil også påstå at en velbrukt og velholdt jernpanne har bedre “slippevne” enn en teflonpanne som er brukt 20-30 ganger (en helt ny teflonpanne er selvsagt bedre) og skulle det sette seg fast så kan du skrape det løs med metallredskaper uten å ødelegge den.

Dessuten, en jernpanne inneholder jern, ingenting annet og det er noe vi faktisk trenger for å fungere. Selv om jeg ikke er fanatisk når det gjelder sporstoffer i maten er jeg mer skeptisk til mat som er kokt/stekt i teflon, aluminium eller diverse legeringer.

Kjøpe støpejernpanne

Nå har jeg blitt så entusiastisk at man nesten skulle tro jeg får betalt (det får jeg også om du følger denne linken og kjøper en ny panne 🙂 ). Men poenget er at du bør ta vare på den om du allerede har en jernpanne og/eller jerngryte. Tips om vedlikehold finner du her Og kommer du over støpejern på loppemarked/brukthandlere så er det bare å kjøpe. Sjekk at bunnen er noelunde flat, bare sett den på ett bord og se at den ikke “vingler”. Kjenn også oppi at det ikke er store “krater” i bunnen. Feiler den noen av disse to lar du være å kjøpe den selv om det også i teorien kan fikses. Et den bare litt rusten eller skitten så er det bare å kjøpe og sette av en kveld til litt koselig “håndarbeid” så har du ett kokekar som varer livet ut.