Pesto

Kalde sauser kan f.eks. være basert på rømme/cremefraice eller maiojes. Eks. på tilsetninger er gressløk, persille, basillikum, sylteagurk, blåmuggost, finhakket løk, hvitløk, sennep, tomatpure, paprika og forskjellige krydder.

Ingred. pesto
1 potte basilikum
2 fedd hvitløk
30 g. pinjekerner
1,5 dl. olivenolje (ca)
1,5 dl revet parmasan
litt salt
litt nykvernet pepper.

Oppskrift pesto

"Rist" pinjekjernene lett i en tørr stekepanne.

Ha pinjekjerner, basilikum og hvitløk i en foodprocessor og kjør det i 30 sek. Sett ned hastigheten og tilsett olivenolje i en tynn stråle til konsistensen er passe. Bland inn revet parmasan og smak til med salt og pepper.

(Mange er sikkert uenige med meg, men jeg mener det går an å lage pesto uten pinjekjerner. Bruk da litt mindre olje. Pinjekjernene kan forøverig erstattes med nøtter)

Ingred. pesto
1 potte basillikum (gjerne rød)
1-2 soltørkede tomater (bløtes i olivenolje i minst 1 døgn før bruk)
1-2 fedd hvitløk
revet parmasan (50-100 g.)
en liten "dæsj" balsamico eddik
olivenolje.

Oppskrift rød pesto

Kjør alt utenom olje i en kjøkkenmaskin. Tilsett olivenolje (bruk oljen som tomatene ligger i).

Dette holder seg i kjøleskap i en måneds tid, og brukes til pasta/pizza/ du kan bruke det på grillet kylling o.s.v.