Steke kalkunlår

Kalkunlår fra en 5 kilos kalkun, stekes i ovn på 180 (varmluft)til 200 («vanlig») grader i 55 min. min til en time. (Steketid for romtemperert lår, er det kjøleskapskaldt regn med ett kvarter ekstra)

Har du god tid, er det bedre å steke lenger på lavere temperatur. Scroll deg helt ned i artikkelen for fremgangsmåte.

Ingredienser
1 stk kalkunlår
Soyasaus
50 g.smør
Pepper (evt. salt)

Evt.:
Hvitløk
Sitronskall
Grillkrydder

Framgangsmåte for stekt kalkunlår

La låret være romtemperert.
Skjær et snitt i skinnet på låret, på oversiden, i «kneleddet». Stikk inn en finger og lag en lomme her på hver side av snittet. Stikk inn smør her Lag også «lommer» på undersiden, og øverst på låret, og stikk inn smør. Bruk ca 50 gram smør tilsammen. Hell litt solsikkeolje (2-3 ss.) i en liten langpanne eller en ildfast form og legg låret oppi.

Kvern over litt pepper, og «klapp» den inn i skinnet. (Hvis du bruker usaltet smør, bruker du litt salt i tillegg) Sett det inn i varm stekeovn på 200 grader. Stek i 20 minuter. Bruk en skje og øs det fettet som har samlet seg i bunnen på panna over låret. Hell også over 2-3 ss. soyasaus. Sett panna inn igjen.

La den stå i 20 min. til, snu låret og øs over fett igjen. La det stå i 10 minutter til. Snu låret igjen og øs over fett. Sett på stekeovnens grill og la det få 2-3 minutter for å få skikkelig farge og sprøtt skinn.
Ett kalkunlår trenger ikke å hvile lenge, men det er absolutt en fordel. Du kan la det stå i ovnen 15 minutter etter at den er skrudd av, eller ta det ut og legge aluminiumsfolie over og la det ligge mens du lager saus etc. Om ovnen uansett er «ledig» og ikke brukes til noe annet, la det ligge i ovnen. Skinnet blir «bløtere» og mindre sprøtt når det ligger under aluminiumsfolie p.g.a. at dampen fra låret slår seg.

Usikker om det er ferdig. Bruk steketermometer og sjekk kjernetemperatur (midt i det tykkeste på låret). 72 grader er absolutt minimum når du tar det ut av ovnen.

Om du vil ha låret litt jevnere stekt, så kan du dele det i leddet og steke den største delen 7-8 minutter før du har den minste delen i ovnen. Å dele låret på denne måten går hardt utover kniven, så ikke bruk «finkniven» til dette. Er skaden allerede skjedd, les om sliping av kniver

Variasjoner over kalkunlår

1) Stikk inn halve (eller hele) hvitløksfedd sammen med smøret. I tillegg til at det gir god smak på kjøttet, får du «hvitløkssnacks» på kjøpet. Hvitløksfedd som har stått og kost seg i ovnen en times tid, sammen med smør og stekesjy smaker fantastisk.

2) Revet sitronskall, sammen med smøret. Bruk bare det gule, og husk å vaske sitronen godt før du river det.

3)Gni låret med grillkrydder istedenfor pepper.

4)Fyll «lommene» med pesto istedenfor smør.

5)Drypp litt balsamicoeddik over samtidig som du tilsetter soya.

Kalkunlår som pulled pork langtidsstekt

Det er både bra med fett og litt «røft» kjøtt på kyllinglåret, så du kan også velge å langtidssteke det.

Samme tilbehør som over, men reduser temperaturen til 90-95 grader og stek i 3 og en halv til 4 timer. Da er det ingen fare for at det blir brent, så du trenger ikke snu på det underveis, men du kan godt øse fettet over 1 eller to ganger iløpet av steketiden for smaken skyld. Og ha det gjerne under grillen i 2-3 minutter på slutten. Langtidsstekt kyllinglår trenger ikke å hvile, men det skader ikke å la det ligge på benken i 5-10 minutter

Med så lav temperatur er det viktig at låret får en god start ellers vil det ta timer før det i det hele tatt når en temperatur hvor det begynner å steke. Jeg pleier å sette det inn i en stekeovn som er rykende varm, 250 grader, og så skruer jeg ned temperaturen til 90 grader med en gang jeg setter det inni.

Evnt. har jeg det i en gryte som tåler å stå i stekeovn, og steker det i litt olje på platetoppen før jeg setter det i ovnen. Da kommer også stekeprosessen i gang.