Steke kalkunlår

Kalkunlår fra en 5 kilos kalkun, stekes i ovn på 180 (varmluft)til 200 (“vanlig”) grader i 50 min. min til en time. (Romtemperert lår)

Ingredienser
1 stk kalkunlår
Soyasaus
50 g.smør
Pepper (evt. salt)

Evt.:
Hvitløk
Sitronskall
Grillkrydder

Framgangsmåte for stekt kalkunlår

La låret være romtemperert.
Skjær et snitt i skinnet på låret, på oversiden, i “kneleddet”. Stikk inn en finger og lag en lomme her på hver side av snittet. Stikk inn smør her Lag også “lommer” på undersiden, og øverst på låret, og stikk inn smør. Bruk ca 50 gram smør tilsammen. Hell litt solsikkeolje (2-3 ss.) i en liten langpanne eller en ildfast form og legg låret oppi.

Kvern over litt pepper, og “klapp” den inn i skinnet. (Hvis du bruker usaltet smør, bruker du litt salt i tillegg) Sett det inn i varm stekeovn på 200 grader. Stek i 20 minuter. Bruk en skje og øs det fettet som har samlet seg i bunnen på panna over låret. Hell også over 2-3 ss. soyasaus. Sett panna inn igjen.

La den stå i 20 min. til, snu låret og øs over fett igjen. La det stå i 10 minutter til. Snu låret igjen og øs over fett. Sett på stekeovnens grill og la det få 2-3 minutter for å få skikkelig farge og sprøtt skinn.

Variasjoner:

1) Stikk inn halve (eller hele) hvitløksfedd sammen med smøret. I tillegg til at det gir god smak på kjøttet, får du “hvitløkssnacks” på kjøpet. Hvitløksfedd som har stått og kost seg i ovnen en times tid, sammen med smør og stekesjy smaker fantastisk.

2) Revet sitronskall, sammen med smøret. Bruk bare det gule, og husk å vaske sitronen godt før du river det.

3)Gni låret med grillkrydder istedenfor pepper.

4)Fyll “lommene” med pesto istedenfor smør.

5)Drypp litt balsamicoeddik over samtidig som du tilsetter soya.

Kalkunlår som pulled pork langtidsstekt

Det er både bra med fett og litt “røft” kjøtt på kyllinglåret, så du kan også velge å langtidssteke det.

Samme tilbehør som over, men reduser temperaturen til 90-95 grader og stek i 3 og en halv til 4 timer.

Med så lav temperatur er det viktig at låret får en god start ellers vil det ta timer før det i det hele tatt når en temperatur hvor det begynner å steke. Jeg pleier enten å sette det inn i en stekeovn som er rykende varm, 250 grader, og så skruer jeg ned temperaturen til 90 grader med en gang jeg setter det inni.

Evnt. har jeg det i en gryte som tåler å stå i stekeovn, og steker det i litt olje på platetoppen før jeg setter det i ovnen. Da kommer også stekeprosessen igang.