Iskremmaskin

Iskremmaskin med kompressor eller uten

(Sponsede lenker)
Vi deler iskremmaskiner til hjemmebruk grovt inn i to typer. Det er de med kompressor, eller egen fryser om du vil og så er det de med frysebolle. Prisforskjellen mellom de to typene er ganske stor så du bør tenke igjennom hvilket behov du har før du kjøper. Prisen på en ok maskin med frysebolle begynner på 4-500 kroner som denne mens en ok maskin med kompressor koster det 5-6 doble som denne. Men om du virkelig vil imponere med isproduksjonen din kan du anskaffe en toppmodell som denne

Forskjellen på iskremmaskin med kompressor og med frysebolle?

For å ta smaken først. Her er det liten forskjell. Den avgjøres jo av råvarene, hva du putter oppi isen din. Det vil være litt forskjell på konsistensen men det kan evt. kompenseres med å vispe opp røren på forhånd før du heller den oppi den billig maskinen.

Forskjellen er først og fremst kapasitet. Med en ismaskin med frysebolle så kan du bare lage en porsjon om gangen med en ismaskin med kompressor kan du lage så mange du vil på rad. Frysebollen må nemlig kjøles ned i fryseboks mellom hver bruk. Dette tar tid (ca ett døgn) for den skal ikke bare ned til 0 grader. Bollen har nemlig dobbel bunn (og kanter) og inni her er det en væske med lavt frysepunkt (tipper det er en saltblanding eller kanskje alkohol) som skal kjøles helt ned til minus 12-15 grader for at dette skal virke.

Er det ikke nok med en porsjon i døgnet da? 🙂 Jodda til hverdagsbruk er det det men om du i ett selskap vil lage en barnevennlig variant og en til de voksne som er smaksatt med kaffe eller kanskje litt likør så sliter du om du bare har den billige varianten. Og 1 liter is er heller ikke nok om vil servere mer enn rundt 6 personer.

Du får maskiner med to fryseboller som denne eller en som lager is i to forskjellige boller på en gang men da begynner du prismessig å nærme deg maskiner med kompressor og personlig ville jeg valgt en med kompressor framfor disse.

Litt om iskremmaskiner med kompressor

Det er en del varianter å velge mellom og denne fra Wilfa er en maskin som har solgt godt i årevis og har stort sett får bra tilbakemeldinger (kapasiteten på denne er 1,5 liter)

Også italienske Nemox lager gode og populære maskiner som også har lekkert design etter min mening (den røde på bildet). Du får dem i flere prisklasser og toppmodellen til hjemmebruk heter Gelato Pro 1700 Up. Med den kan du lage over 3 liter iskrem i timen (1,7 liter på 25 minutter)

Frysebolle til kjøkkenmaskin

Flere fabrikanter av kjøkkenmaskiner, iallefall Bosch, Kenwood og KitchenAid har utviklet fryseboller som kobles til kraftuttaket til maskinen. Det er litt skuffende at disse koster omtrent det samme som iskremmaskiner med motor fra ett av “billigmerkene”, men har du kjøkkenmaskin fra før vil jeg likevel anbefale å kjøpe bolle til disse framfor en ny maskin. Jeg vil anta at kvaliteten og levetiden er lengre, disse merkene setter ikke logoen sin på ting som går i stykker med det første. De tar bittelitt mindre plass i kjøkkenskapet, d.v.s. de skal jo ikke stå i kjøkkenskapet, de skal stå i fryseren. En iskremmaskin med frysebolle og motor opptar plass både i kjøkkenskapet og fryseboken.

Og så er det miljøaspektet. Det forbrukes mer ressurser for å lage en ekstra motor så miljømessig er det ett pluss å kjøpe bolle til kjøkkenmaskin framfor iskremmaskin med motor.

Iskremmaskin med batteri

Det er nytt for meg men jeg fikk treff da jeg googlet etter ettpar opplysninger som jeg trengte da jeg skrev denne artiklene. Det ser ut som at det har kommet en fungerende batteridrevet iskremmaskin med fryseelementer fra Ariete, som også er ett anerkjent merke.

Det tar lang tid å lage is med denne (4 til 8 timer) så det er ingen erstatning for en vanlig ismaskin av hverken den ene eller andre sorten, men den selges i en “barnebutikk” (Lekmer) og for barn som vil lage is på egenhånd må dette være ett godt alternativ til andre ismaskiner. Se nærmere på den her

Se også ismaskin og iskremmaskin