Olje:
Oljen bør ha to egenskaper:
Det utelukker smør, margarin og olivenolje
Solsikkeolje er billig, tåler varme godt og gir lite smak og gjør absolutt nytten, det beste er nok druekjerneolje, i tillegg finnes det spesialoljer for wok på markedet, såkallte “Stir-fry oljer”
Jeg konkluderer med at druekjerneolje er best, men den kan være vanskelig å få tak i og er ofte litt dyr. Solsikkeolje er en god erstatning. I tillegg kan du bruke noen dråper sesamolje. Den koster litt, gir en flott rund, nøtteaktig smak på woken.
Grønnsaker
Mine fem favoritt grønnsaker er
Andre grønnsaker: Chilli, purreløk, vårløk, minimais, bambusskudd, bønnespirer, annanas, kål/kinakål,( til enkelte retter), blomkål, broccoli, finstrimlet fersk ingefær o.s.v. o.s.v. etter sesong og hva du liker
Kjøtt bruk mørt kjøtt, skjær vekk hinner, fett og bein.
Woksaus Det brukes som oftest sursøt saus til wok. Standardinnholdet her er eddik, sukker, kraft/buljong og soyasaus. I tillegg brukes maisennena til å jevne sausen.
Sausen inneholder også ofte tomat iform av pure, ketchup, saus eller juice.
Annet som brukes i sausen: søt chillisaus, kraften fra annanas (box), oystersauce, fiskesaus en skvett vin (rødvin eller tørr sherry). Du får også små flasker med saus laget av annanas eller mango og krydder. De setter en spennende søt smak på woksausen.
Det er ingen “skam” å bruke ferdigkjøpt saus, Uncle Bens f.eks er helt glimrende
Tilbehør Ris, eggnudler eller risnudler.