Ingredienser til wok

Olje:
Oljen bør ha to egenskaper:

  • Den skal smake så lite som mulig.
  • Den skal tåle varme godt.
    Det utelukker smør, margarin og olivenolje

    Solsikkeolje er billig, tåler varme godt og gir lite smak og gjør absolutt nytten, det beste er nok druekjerneolje, i tillegg finnes det spesialoljer for wok på markedet, såkallte “Stir-fry oljer”

    Jeg konkluderer med at druekjerneolje er best, men den kan være vanskelig å få tak i og er ofte litt dyr. Solsikkeolje er en god erstatning. I tillegg kan du bruke noen dråper sesamolje. Den koster litt, gir en flott rund, nøtteaktig smak på woken.

    Grønnsaker
    Mine fem favoritt grønnsaker er

  • Vannkastanjer, fås på boks, har den egenskapen at den holder seg sprø selv om den blir stekt/kokt. Smaker lite men de “suger til seg” mye smak fra sausen og de krydderiene du bruker.
  • Gulerøtter må jeg altid ha med fin konsistens og god smak.
  • Løk gir god smak
  • Paprika, gjerne forskjellige farger, gir farge og smak til retten
  • Hvitløk, jeg bruker ofte hvitløk fra tube, da lar jeg den gå rett i sausen. Bruker du fersk hvitløk, skjæres den i tynne skiver og stekes sammen med grønnsakene.

    Andre grønnsaker: Chilli, purreløk, vårløk, minimais, bambusskudd, bønnespirer, annanas, kål/kinakål,( til enkelte retter), blomkål, broccoli, finstrimlet fersk ingefær o.s.v. o.s.v. etter sesong og hva du liker

    Kjøtt bruk mørt kjøtt, skjær vekk hinner, fett og bein.

  • Kalkun: Kjøp inn en hel frossen kalkun. Parter den og bruk bryststykkeme til wok, eller kjøp ferdig utbenet bryst i butikken. 150 g. pr. person er normalt rikelig.

  • Kylling er velegnet. Kjøp frosset eller fersk kyllingfilet, eller eller ben ut kyllingen selv. Du kan også bene ut kyllinglår og bruke det.

  • Svinekjøtt: Ytrefilet er helt ideelt. Du kan bene ut koteletter, det er ytrefileeten som ligger mellom svoren og benet. Du kan bruke flatbiffen eller bene ut svinemørbrad. Bog kan også brukes. Det finnes også ferdigpakket strimlet svinekjøtt i kjøttdisken

  • Storfekjøtt: Alle typer biff kan brukes.

  • Hvalkjøtt Passer perfekt til å wokes, det er mørt og rikt på smak.

  • Fisk og skalldyr: Må være “fast i fisken”. har selv liten erfaring med fisk i wok, men har brukt en del reker og rekekonger (Scampi). Akkar er også glimrende råstoff.

    Woksaus Det brukes som oftest sursøt saus til wok. Standardinnholdet her er eddik, sukker, kraft/buljong og soyasaus. I tillegg brukes maisennena til å jevne sausen.

    Sausen inneholder også ofte tomat iform av pure, ketchup, saus eller juice.

    Annet som brukes i sausen: søt chillisaus, kraften fra annanas (box), oystersauce, fiskesaus en skvett vin (rødvin eller tørr sherry). Du får også små flasker med saus laget av annanas eller mango og krydder. De setter en spennende søt smak på woksausen.
    Det er ingen “skam” å bruke ferdigkjøpt saus, Uncle Bens f.eks er helt glimrende
    Tilbehør Ris, eggnudler eller risnudler.