Basilikum fra stiklinger

Hvordan ta avlegger av basilikumplante

Ved å ta avleggere fra basilikumpotten din og etterhvert avleggere av avleggerene kan du gjøre den om til hundrevis uten at det koster deg mer enn du evt. betaler for jorden og de tomme pottene.

Det er ypperlig som gave, de blir mye kraftigere enn de tynne “engangsurtene” du får på en dagligvarebutikk. Om du gir bort så be vennene dine om å ta vare på de tomme pottene om plantene dør hos dem. Tomme potter vasker du godt og bruker litt klor eller svovel i vannet slik at du tar knekken på evt. smitte.

Siden ett bilde sier mer en tusen ord eller noe sånt har jeg illustrert fremgangsmåten med bilder med en liten forklaring til hvert bilde.

Stilken i midten er grei å ta stikling fra. Det er to gode blader nederst slik at den sannsynligvis overlever og gir nye skudd. Deretter en litt lang stilk før neste blad kommer. Klipp denne 1 cm over det nederste bladparet.


Slik ser avleggeren som jeg klippet av ut. Har du bruk for basilikum der og da kan du klippe av toppen. Ellers lar du den bar være på.


Nå skal stiklingen som ble klippet av stå i vann i 10 til 14 dager slik at det begynner å dannes røtter. Jeg synes det er praktisk å bruke øl eller brusbokser som jeg fyller helt opp med vann til dette. Da “hviler” selve bladverket på kanten slik at det ikke kommer nedi vannet samtidig som hele stilken står i vann. Dessuten er selve hullet så lite at det er lite fordamping og du slipper å etterfylle (kommer litt an på temperaturen i rommet, sjekk etter en ukes tid). De kan godt stå under ett plantelys


Her har stilken stått i vann i 14 dagers tid og det begynner å dannes røtter. Hvis du kjenner på den med fingertuppen kjenner du at den er “knudrete”. Da er den klar til å plantes.


Her gjør jeg klar en potte til å plante avleggerene i. Jeg begynner med 4-5 vinkorker som jeg har kuttet litt opp. Dette er for at røttene skal få luft nedenfra. Du kan også bruke lecakuler eller småstein, men jeg bruker kork fordi de suger til seg litt vann som fungerer som en reserve om du glemmer å vanne en dag eller to.


Over korkene legger jeg ei “fille”. Her en bit av en utslitt bomullskjorte. Mest for å skille mold og kork. Ikke bruk for tettvevd stoff og ikke legg den dobbelt. Røttene skal klare å trenge gjennom etterhvert.


Her har jeg fylt opp potten med blomsterjord og stukket to hull som er så dype at stiklingene “bunner” uten at de nederste bladene kommer i kontakt med jord. Press jorda lett inntil stilkene og vann. Ikke på jorda, men sett det hele i en dyp skål/potte og tøm vann oppi til vannet står ca 1 cm over høyden på korken. Som du ser har jeg laget plass til to, men du må gjerne ha 3 eller 4 i en potte som er 10 cm i diameter som denne er.


Her har stiklingen stått i jord i 2 dager. Og de ser ut til å klare seg fint. Sett dem i en lun og sørvendt vinduskarm eller bruk ett plantelys. Og la dem stå i ca 14 dager, da kan du begynne å høste forsiktig av dem.


Her har basilikumen stått i jord i vinduskarmen i ca 14 dager og den gror godt. Den er ørlite blek, men det er i oktober og jeg har ikke supplert med kunstig lys. Nå høster jeg de to øverste bladsettene, da setter den ny skudd, og så vil jeg gjødsle litt (Substral f.eks. bland 1/2 kork i en halvannenliter brusflaske og vann fra denne) og setter også på ett plantelys. Gi dem 14 dager til så kan du ta avleggere av denne igjen og slik kan du fortsette til du får så mye basilikum som du klarer å spise, og gi bort 🙂

Se også dyrke basilikum inne for å se hvordan du steller plantene