• Om kraft

  Krafttyper

 • Storfe
 • Får
 • Svin
 • Fjærkre
 • Fisk/skalldyr
 • Grønnsak
 • Blanding

  Oppskrifts samlinger
  Oppskrifter (Hovedsiden)

 • Kraft fra storfe.
  Brun oksekraft.
  1 kg. bein, brusk, hinner o.l.
  1 gulrot
  1 løk
  evt. 1 purreløk
  evt. 1 laurbærblad, og litt persille,
  Del bena grovt opp, fjern en del av margen, kast den, og brun bena i en gryte eller gi dem 30 min. i langpanna i stekovnen på 240 grader. (Snu dem etter et kvarter). Ha det over i en gryte. Hell over kaldt vann slik at bena er dekket. Del grønnsakene grovt opp og tilsett dem, du trenger ikke skrelle dem. Kok opp, skum av det skummet som danner seg. La det stå å syde i 5-6 timer. Sil av og reduser til det halve For kalvekraft, samme framgangsmåte, men 4-5 timers koketid.
  Tilsetter du 1 ts. tomatpure til bena før du bruner dem, får du ekstra mye smak på kraften.

  Forfatter Tina Nordström
  Tina satser på spennende, variert og ujålete mat, og viser at kvalitet ikke trenger å være dyrt. Rettene utgår ofte fra klassisk svensk mat og alltid med sesongtilpassede råvarer

            Les mer
  Forfatter: Hellstrøm, Eyvind/
  Hvordan skape en enkel og perfekt meny? Det er det vi alle drømmer om. Bagatelle-chefen Eyvind Hellstrøm gir deg nå sine enkle menyer som inspirasjon til de forskjellige anledningene som dukker opp i løpet av året.

            Les mer
  Lys oksekraft.
  Samme framgangsmåte som over, men bena skal ikke brunes.

  Tips
  Kraften blir ekstra god hvis du bruker litt kjøtt i tillegg til ben og brusk, men det er jo synd å ikke spise kjøttet, og det blir ødelagt hvis det koker med hele tiden. Løsningen er å lage lapskaus samme dagen som du koker kraft.
  Bruk en rommelig gryte, start som vanlig med å brune bena hvis du lager brun kraft, kok opp og skum av. Skjær kjøttet (oksebog passer glimrende) i terninger. Jeg har det deretter i en "pastasil". Når kraften har kokt en times tid setter du hele pastasilen med kjøttet nedi kraftgryta. Fyll på vann slik at kjøttet dekkes, kok opp og skum godt. Skru ned temperaturen slik at det bare står og syder, og legg på lokk hvis du får det til. Når det har stått en times tid (alt etter hvor store terninger du bruker og hvor mørt kjøttet er) tilsetter du oppskåret løk, gulrot og kålrot oppi silen. La det stå i 30 min. til. Skjær poteter i terninger og kok dem i minst mulig vann i en gryte for seg selv, blir det for tørt, kan du øse kraft fra kraftgryta over potetene. Ta opp hele silen med grønnsaker og kjøtt. Det enkleste er å ta tak i håndtakene med to pølseklyper.(Har du ikke pastasil eller har for liten gryte til at den går oppi, var det rådet jeg opprinnelig fikk å bruke to gaskluter, som knytes igjen en for kjøtt og en for grønnsaker.)
  Bland kjøtt, grønnsaker og poteter, sett det tilbake over varmen, tilsett kraft fra gryta til passe konsistens og la det stå å putre til potetene "moser" seg. Ikke glem å salte. Oppskriften på lapskaus sier du?
  3 deler poteter, 2 deler kjøtt 1 del gulrot, 1 del kålrot og 1 dl. løk, salt og pepper f.eks. det blir litt tilfeldig etter smak og behag og hva man har. Også lapskaus kan fryses og kraften står og syder så lenge at du rekker å koke kjøtt i to omganger før den er ferdig. Det er glimrende "micromat" eller den kan varmes i vannbad.

  Kraft av oksebryst
  Får du tak i billig ferskt oksebryst er et glimrende utgangspunkt for god kraft, man kan også tilsette bryst til vanlige kraftben for å få litt "substans" iform av kjøtt, brusk og fett. Oksehaler kan ogå brukes. Salt oksebryst egner seg lite, kraften blir da veldig salt. Vask det og ha det i en gryte, tilsett vann og la det koke opp, skum av, la det stå å syde i halvannen til to timer. Tilsett gulrot og evt. kålrot, la det koke en halvtime til. Ta opp kjøtt og grønnsaker, avkjøl det litt og rensk kjøttet. Ha fett, brusk og ben tilbake i gryta og tilsett løk (ca 100 g. pr. kg opprinnelig kjøttmengde er passe). Skru opp varmen igjen og la det stå i ca 2 timer til før du siler ifra bein og løk og koker inn kraften. Til oksekjøttet kan du f.eks. lage en frikasesaus eller en løksaus og servere det med grønnsaker og poteter. Har du mye kjøtt kan du fryse det i sausen.
  Oppskrift på løksaus: 4-6 porsjoner
  2 toppede ss. hvetemel
  1 ss. smør
  4-6 dl. kraft
  1/2 løk
  1 ss. eddik

  Smelt smøret i en gryte, tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Tilsett 3 dl. kraft og kok opp under omrøring. Rør hele tiden mens sausen koker. Tilsett resten av væsken etter etpar minutter, når du får et inntrykk av hvor tykk sausen er. Tilsett 1/2 revet løk og 1 ss. god vineddik og la det koke i 3-4 minutter til. Smak til med salt og evt. litt sukker. Som sagt kan du fryse kjøtt i sausen, da trenger du rikelig med saus fordi kjøttet "suger" den til seg. Har du øst av så mye kraftfra kraftgryta at beina ikke dekkes, fyller du på mer vann.

  Diskuter mat på vårt diskusjonsforum  Komfyrer og annet kjøkkenutstyr på potordre:
  Aeg-Komfyr

  Kokebøker
  Stort utvalg i alle typer bøker om mat og drikke

  Flybilleter
  Bestill flybilletter online
  Cdon
  Musikk og film

  Kontaktlinser
  Du kan kjøpe de kontaktlinsene du vanligvis bruker på nettet, og spare oppimot 1000,- pr. år.


  Mynter
  Nettbutikk med godt utvalg i alle typer mynter

  Frimerker
  Nettbutikk med godt utvalg i alle typer frimerker

  Billån
  Lån til bil, båt og andre "småting"

  Lingerie
  Sexy undertøy