Langtidsstekt kyllinglår

Når du langtidssteker kyllinglår får kjøttet en helt annen struktur enn om de steker det forholdsvis “kjapt”, som f.eks. 185 grader i 50 minutter. Steker du det “normalt” blir det mye muskelfibre i kjøttet. Hvis du langtidssteker det brytes fibrene ned kjøttet blir mørt og mykt og faller fra hverandre og fettet som ligger i og like under skinnet smelter inn i kjøttet. Noen liker den mykere varianten, andre synes det blir for “bløtt”, men jeg vil iallefall anbefale å prøve det en gang, kanskje du får en ny favoritt.

Dersom du liker søte marinader, basert på “tropiske” sauser eller honning, så er det å langtidssteke ett godt alternativ for da blir ikke marinaden svidd.

Forberedelse langtidsstekt kylling

Du trenger ikke å gjøre forberedelser i det hele tatt utenom å evt. tine kyllinglårene, men jeg foretrekker å enten kjøpe lår som er delt opp mellom “kubben” og overdelen av låret eller gjøre det selv og steke dem hver for seg for å få det jevnere stekt. Jeg foretrekker også å krydre eller marinere noen timer på forhånd slik at kryddersmaken trekker litt inn. Jeg skal ikke gå i detaljer her men det er mange muligheter. Ferdigkjøpt tørr rubb for kylling, ett eller annet blandingskrydder som Natvigs, bare salt og pepper eller en hjemmelaget krydderblanding. Glaze med honning eller en “tropisk” chutney/marmelade (nederst). I og med at den søte glasseringen lett blir brent, pleier jeg alltid å langtidsteke på lav temperatur når jeg bruker søte ingredienser.

Eller du kan marinere, blande olje, vin eddik, krydder urter, hvitløk etc. og la kyllingen trekke i det noen timer.

Steke kyllinglår

Her er det mer enn en metode som fører fram men jeg liker å ha lårene i en langpanne, ha bittelitt vann oppi slik at det blir litt damp og ha folie over. Dette setter jeg inn i en rykende varm ovn, (så høyt den går), lukker døra og sette varmen helt ned til 85 grader. Dette lar jeg stå i ca 2 timer og 40 minutter. Deretter tar jeg det ut setter på grillen, tar av folien, setter det inn igjen på øverste ribber og griller de i 3-4 minutter.

Langtidsstekte kyllinglår før de får 4 minutter under grillen. På disse har jeg brukt en glaze basert på ananas marmelade

Kylling, grill, stekeovn

Her har den langtidsstekte kyllingen fått nøyaktig 4 minutter under grill på nest øverste ribbe for å få sprøtt skinn. Jeg har tatt skinnet av den ene for å vise hvor “glatt” og mørt kjøttet blir. Som du ser er det helt uten kjøttfibre

Som sagt er det her flere veier som fører frem. Du trenger ikke å ha vann i, du trenger ikke å ha folie over. Du trenger ikke å forvarme ovnen, men da må du steke dem minst 20 minutter lengre. Du trenger heller ikke å bruke grill. Du kan også brune dem lett i ei steikepanne eller i selve formen før du setter dem inni.

Når det gjelder steketid så kan det være at din ovnsdør er litt dårligere isolert enn min, eller litt bedre. Kanskje er den virkelige temperaturen i din stekeovn er 90 grader mens den i min er 80, eller omvendt. Du bør derfor teste ut dette og gjøre notater før du inviterer storfamilien på middag.

Bruk steketermometer

Du kan også bruke steketermometer. Når to timer er gått tar du ut ett lår og tar ut benet. Det skal gå veldig lett, hvis det ikke går er den rett og slett ikke i nærheten av å være ferdig. Når beinet er ute kan du teste med termometeret. Det bør vise 74-78 grader.

Har du røykovn, kan du også bruke den til å langtidssteke i. Da kan du også bruke litt røyk som krydder for kyllinglåret. Eller du kan faktisk lage det i badstuen om du har det, det blir som en dampovn 🙂