Saus uten meljevning

Saus uten mel og gluten

En saus trenger nødvendigvis ikke jevnes med stivelse som mel og maizenna. Dersom sausen kokes nok inn (reduseres), og den inneholder nok «tørrstoff», vil den jevnes av seg selv. Samtidig vil den få sterkt konsentrert smak. Merk at om det er målet å lage en glutenfri saus, så kan du bruke maisenna å jevne med.

En saus som er basert på kraft som er kokt på bein, enten det er fugl, fisk eller lam/okse/gris vil inneholde gelantin som også jevner sausen, men dersom den er glovarm jevner gelantinen lite. Om du lar den kjølne litt slik at den nærmer seg 50 grader, vil den tykne av seg selv.

Den kan også jevnes ved hjelp av tilsetninger f.eks. løk og andre grønnsaker. En saus til stekt kylling kan f.eks. bestå av en liten hakket løk, litt hakket paprika, 2 dl. kyllingkraft og 1 dl vin rose.(Rødvin eller hvitvin)

Hakk opp løk og paprika og fres det i litt olje. Tilsett vinen, kok inn. Tilsett kraften og kok inn til du oppnår ønsket konsistens.

Også egg kan brukes til å jevne saus. (Bernaise)

Du kan også jevne med vann fra potetene, fra pastaen og fra risen. (om du koker den i rikelig med vann og heller av vannet på slutten og damper den)