Saus til pinnekjøtt

Saus pinnekjøtt

Å lage hvit saus til pinnekjøtt burde egentlig være noe av det enkleste du kan gjøre på kjøkkenet. Den består i utgangspunktet av tre ingredienser kraft fra pinnekjøttet (det som drypper ned under risten), hvetemel til jevning (ca 1 toppet spiseskje pr. 2 personer) og litt kaldt vann til å røre ut hvetemelet i før det tilsettes i kraften. Normalt når man lager hvit saus vil man lage en blanding av smeltet smør og mel, men kraften er så fet at det lønner seg å knipe inn på smøret, derfor kaldt vann.

Selvsagt er det ikke så enkelt 🙂 Problemet er det er umulig å si på forhånd hvordan kraften smaker. Som regel er den for salt, men den kan også være for “sterk” (smaker for mye sau), bitter eller den kan ha for mye røykesmak om du bruker røykt pinnekjøtt. Du kan vanne den ut, tilsette fløte, la en potet i skiver koke med og det finnes sikkert andre løsninger.

Jeg har kommet til at det beste er å koke kjøttkraft uten salt på forhånd og bruke den til å spe sausen med dersom kraften fra pinnekjøttet blir for sterk. Bruk nakkeskiver eller ribber fra lam, det skal være mer enn nok med en ribbe eller en nakkeskive pr.person du koker pinnekjøtt til. Ha i ei gryte, dekk såvidt med vann. Kok opp. Skum av, legg på lokk og sett det i stekeovnen på 95 grader i tre timer. Når det er ferdig kan du selvfølgelig plukke av kjøttet og spise det. Den kraften du nå har er perfekt for å smake til pinnekjøttsausen. Kraft kan stå i fryseren i måneder så du trenger ikke gjøre dette samme dag som du lager pinnekjøtt. Har du vakuumpakker og en vakuumboks kan den også stå i kjøleskapet i alle fall 4-5 dager. Det er en fordel å la den kjøle slik at du får skummet av fettet før du setter vakuum på

Du kan også bruke kraft fra høns eller kyllinglår/vinger om du ikke får tak i billig lammekjøtt

Oppskrift hvit saus til pinnekjøtt

Begynn med å lage en jevning av hvetemel og kaldt vann. En toppet ss. mel pr. 2 personer og vann til konsistensen er litt tykkere enn fløte. Du kan piske det isammen eller ha det i ett lite syltetøyglass og riste. Uansett er det en fordel å sile det gjennom en tesil eller lignende for å få vekk klumper.

Når det er gjort gjenstår det å finne riktig blandingsforhold mellom den nøytrale kraften, kraften fra pinnekjøttet og jevningen. Du har ikke andre hjelpemidler enn smaksløkene dine og etterhvert erfaring. Om du begynner med halvparten av pinnekjøttkraften, halvparten av kraften uten salt og halvparten av jevningen, koker 1 minutt, under omrøring og smaker så har du noe å jobbe utifra. Når du har brukt opp minst en av de tre ingrediensene og sausen er passe salt, sterk og tykk koker du den i 5 minutter for å fjerne melsmaken. Har du kraft igjen, så kan den også brukes i rotmosen, enten det er pinnekjøttkraft eller lammekraft.

Løksaus til pinnekjøtt

Til løksaus bruker du de samme ingrediensene. Pinnekjøttkraft, kraft uten salt og mel, og så løk da naturligvis.

Hakk opp løk. Beregn ca 50 gram pr. person, det er ca en halv liten til middels stor løk. Ha litt fett i en gryte. Du kan bruke smør, men har du ribbefett kan du bruke det, eller om pinnekjøttet er ferdig så kan du skumme av etttpar spiseskjeer fett fra toppen av gryten.

Stek lett mens du rører. Løken skal ikke bli brun i det hele tatt men litt blank og gjennomsiktig. Strø over mel. 1 toppet spiseskje pr. 2 personer, rør det inn i løken og spe med kraft, blanding av pinnekjøttkraft og nøytral kraft. Kok opp smak til og juster smak og tykkelse. Kok i minst 5 minutter. Om du siler fra løken eller lar den være med i sausen velger du selv. Bruker du løk i saus kan det også være godt med eddik, men vær forsiktig, max 1 ts. rødvinseddik eller sherryeddik pr. person.

Glutenfri saus pinnekjøtt

Dette er uprøvd, men om du trenger saus uten gluten til pinnekjøtt så ser jeg ingen problemer med å lage den med maizena. Bruk ca 1 ss. maizena pr. porsjon og løs den opp i en skvett vann før den røres sammen med kraften og kokes opp. Om du skal lage saus både med maisenna og hvetemel ville jeg for å gjøre det enklere smakt til kraften (fra pinnekjøttet og den som du har gjort klar på forhånd) og fordelt den i to gryter så slipper du å smake til to ulike sauser.