Tynn pizzabunn

Oppskrift, enkel, god, tynn pizza
(inneholder sponsede lenker)

Ingredienser:
-7 dl. hvetemel
-2,5 dl. lunkent vann
-1-2 ss olje
-1 liten ts. salt
-1 liten ts. sukker
-1/3 pose tørrgjær.

Bland hvetemel, salt, sukker og gjær i en bakebolle. Ha i vann og olje og elt det en ti minutters tid. Strekk plastfilm over bollen, evt legg over ett rent kjøkkenhåndkle. La det stå og heve ettpar timer i romtemperatur, til deigen er iallefall doblet i størrelse. (denne tiden varierer litt med temperatur, hvor varmt vannet du hadde oppi var og faktisk også litt på hvor fersk gjæren er)

Når den har doblet seg elter du litt igjen. Del deigen i fire og lag fire runde “boller”. Legg på ett brett, ha over ett kjøkkenhåndkle og la det heve en times tid til.

Sett stekeovnen på 250 grader, selv om du har pizzafunksjon eller pizzaovn, skal du ikke ha full guff nå altså. Ha litt mel på bordet og begynn å kjevle ut ett av de fire emnene. De skal kjevles så tynne at diameteren blir 26-28 cm, så frem med linjalen. Ha bakepapir på en stekeplate og legg pizzabunnen på og “prikk” den med en gaffel. Når du prikker den blir overflaten “punktert” og den vil heve mindre. Jeg liker å ha en ring rundt på ca 1 cm hvor jeg ikke prikker. Da vil den heve her og om fyllet er litt flytende vil det ikke renne over den kanten som dannes.

Har du ikke pizzakjevle? Jeg liker dette. D.v.s. jeg har ikke akkurat dette, men ett som ligner. Det er litt tyngde i det da klarer du å kjevle med ett jevnere press. Det er glatt og det er såpass pent at det kan stå framme på en hylle

Pizzabunn

“Halvstekt” pizzabunn

Få denne inn i stekeovnen før du begynner å kjevle neste. Den skal steke i 3 minutter. Den er selvfølgelig ikke ferdigstekt på 3 minutter, men den du får en halvstekt “stiv” pizzabunn som kan fryses og det er også lettere å ha på fyll når det er litt hold i bunnen. Legg de halvsteke pizzabunnene på en rist, ikke direkte på benken da vil de slå seg. Legg de heller ikke direkte oppå hverandre. Skal du ikke bruke dem samme dag så frys dem-

Disse pizzabunnene er tynne så ikke “overless” dem med fyll. Steketid kommer an på hvor varm oven din blir, og om du har pizzastein og de blir best på full guff. Jeg har stekeovn med pizzafunksjon og den blir 300 grader. Da er den ferdig på mellom 3 og 4 minutter (gløtt på døren etter 3 minutter for det går fryktelig fort når den begynner å bli brun). I vanlig stekeovn, 250 grader går det 5-7 minutter og i en god pizzaovn tar det bare 2-3 minutter.

Disse bunnene er også ypperlige om du vil lage pizza i grill. Enten du bruker en pizzainnsats eller pizzasten

Ferdig tynn, italiensk pizze

Ferdig pizza

Bildet viser en ferdig pizza. Fyll. En boks hakkede tomater, ett fedd hvitløk, 1 løk, 2 gulrøtter, 1/2 buljongterning, 1 dl. vann, 1/2 pakke kjøttdeig, 1 ts. Worchestersaus. Stek kjøttdeigen og grønnsaken. Tilsett tomater, vann, buljong, Worchestersaus, kok inn. Smør på og ha på ost

Litt om ingrediensene. Du kan godt bytte litt av hvetemelet med en grovere type. Jeg har ikke byttet ut mer enn 2 dl, men det går sikkert an å å bytte ut mer.
Oppskriften inneholder litt sukker, men ikke mer enn det som gjæren forbruker under hevingen så deigen blir ikke søt. Men det kan kuttes helt ut.
Av olje bruker jeg det jeg har og kjenner strengt tatt ikke forskjell på en billig raps eller olivenolje.
Noe av vannet kan byttes ut med øl. Jeg synes ikke det er verdt å åpne en flaske øl for å ha i deigen, men om du uansett tar deg en flaske, prøv med 1 dl i deigen.

Hvis du synes det er enklere å dele gjærpakken i 2 så er ikke det noe problem. Du kan også bruke 1/3 eller 1/2 pakke ferskgjær