Marinade til fisk

Å marinere fisk er ikke nødvendig for å mørne den. Fersk fisk er «alltid» mør, det betyr at vi gjør det mest for smakens skyld. Fiskekjøttet har en «åpen struktur», så det trenger ikke ligge lenge for å ta til seg smak. Marinade brukes helst til fisk som stekes i ovn eller grilles, det er mindre egnet til fisk som stekes i panne fordi marinaden lett brenner seg, men du kan selvfølgelig marinere med sitron, og utelate ingredienser som hvitløk og krydderurter. Eller om du bare steker fisken på skinnsiden, kan du marinere «oversiden»
Skjærer du fiskekjøttet i tynne nok skiver, eller lar det ligge lenge nok i sitron eller limesaft, så vil fisken faktisk «kokes» i marinaden. Retten kalles ceviche, litt om det nederst.

Marinert fisk på grill har lett for å flake seg og dele seg opp i små biter når den stekes. Da kan det være nyttig med en grillmatte som er helt finmasket

Sitronmarinade
Enklere kan det ikke gjøres. Press litt sitron direkte over fisken og la det stå å trekke en 1/2 times tid, eller du kan presse sitron over mens den steker

Sitronmarinade 2
2 dl. olivenolje
1 dl sitronsaft
3 fedd knust hvitløk
litt knust/finhakket salvie

Bland det hele samme og hell det over fisken en time før steking/grilling

Sitronmarinade 3
4 ss olje
4 ss sitronsaft
2 sjalottløk
10 omdreininger på pepperkvernen
5 dråper red devil eller annen peppersauce. (evt. en knivsodd kajenne)
2 ts salt

Bland det hele samme og hell det over fisken en time før steking/grilling

Portvinsmarinade
1/2 dl portvin
1/2 dl soyasaus
1/2 dl olivenolje
1 knust hvitløksfedd

Bland det hele samme og hell det over fisken en time før steking/grilling

Ceviche, fisk kokt i sitron/lime

For å «koke» 500 g. fisk (som er nok til 6-8 personer som en forrett/koserett) trenger du saft fra 1 sitron og 1 lime, evt. 2 lime og 1/2 sitron. Skjær den rå fisken i tynne skiver og legg skivene utover 2 tallerkener (evt. på 6 eller 8 om du vil gjøre retten klar for servering, slik at du slipper å flytte den)

Ha over citrussaften, det er viktig at hele overflaten dekkes med saft. Om du bruker organisk lime, kan du godt bruke det ytterste på skallet i tillegg, det gir fin aroma. Du kan også drysse over finhakket chilli, vårløk, evnt. granateplekjerner og/eller urter du liker. Legg plastfolie over og la det stå i kjøleskap i halvannen time.

Bruk ferskest mulig fisk, og om du har den minste mistanke om at den har parasitter, fryser du den ned i ett døgn før bruk. Å fryse den er uansett en fordel for det er mye lettere å skjære tynne skiver når den såvidt begynner å tine.

Det ligger en artikkel om cevice på NRK

Kjempefordel med skarp kniv når du jobber med fisk, les om knivsliping