Langtidskokt lam

Koke lam til lapskaus, betasuppe etc.
Siden det er sesong, her er hvordan jeg koker lam til lapskaus og suppe. Beregn 150-350 g. pr person alt etter hvordan forholdet er mellom rent kjøtt og bein/brusk/fett og i hvilken rett du skal bruke kjøttet

Sett stekeovnen så varm du får den. Ha lammet i ei gryte som ikke har hanker av gummi, eller lignende, med andre ei som tåler å stå i stekeovnen.

Ha på så lite vann du kan samtidig som kjøttet er dekket. Kok opp på platetoppen, kok ganske heftig, men ikke på fullt i ca 3 minutter. Skru av. Skum av det skummet som har lagt seg på toppen. Ha oppi 1-2 laurbærblad pr porsjon ( du får store poser med billige laurbærblad på såkalte “innvandrerbutikker” så det er ingen grunn til å spare på det lenger) og evt. hel pepper og litt salt. Legg på lokk.

Skru ned stekeovnen til 85 grader og sett gryta inni så passer det seg selv.

Koketid/trekketid lam

Dette er mine ca tider: lam koteletter 2 timer 15 minutt. Lår i skiver 2 timer 45 minutt. Bog i skiver 3 timer og 15 minutt og “forpart” d.v.s. ribber nakkeskiver ca 4 timer. Men det kan være stor forskjell de møreste og seigeste lamma så tiden er bare veiledende. Det som er fint nå du langtidskoker er at du dersom du er litt forsiktig kan ta ut gryta og kjenne på kjøttet etterhvert med fingrene.

Når det begynner å nærme seg ferdig skjærer jeg poteter og grønnsaker i småbiter, tar kjøttet utav gryta og koker grønnsakene møre mens jeg rensker opp kjøttet før jeg har kjøttet tilbake. Spe evnt. med buljong eller annen kraft.

Hvorfor ikke koke grønnsaker sammen med kjøttet? De blir rett og slett ikke møre, temperaturen er for lav.

Fordelene med å langtidskoke lam

For meg er det først og fremst smaken. Kjøttet blir mørt og kraften blir ekstra god.

Du får litt mer mat for pengene. Deler som er på grensen til “brusk” og blir kastet når du koker på halve tiden eller kortere tid kan spises når du langtidskoker.

Jeg synes det er greit å gjøre det på denne måten når jeg er usikker på når folk innfinner seg. Jeg setter det på slik at det er ferdig omtrent når gjestene i utgangspunktet skal komme. Får jeg en melding om at de kommer en halvtime før ta jeg gryta ut av stekeovnen og få den på kok på platetoppen, evt. setter opp temperaturen i ovnen. Er de en time forsinket så kan det bare stå en time ekstra i ovnen, da kan du godt sette ned temperaturen til 70 grader.

Det passer seg selv, du kan gå en tur eller slå plenen mens det står og koser seg i ovnen. Eller om du har hjemmekontor, jobbe, jeg koker middag akkurat nå 🙂