Oppskrifter hvalkjøtt

Hvalbiff en delikatesse
Jeg vet at mange, spesielt den eldre garde er skeptisk til hvalkjøtt, men det er slutt på at hvalkjøtt smaker tran, og må vannes ut i eddikvann for i det hele tatt å være spiselig. I moderne hvalfangst er båtene utstyrt topp kjøleanlegg, og kjøttet går deretter raskt til lands for vacumering og innfrysing så det du får i butikken holder høy kvalitet.

Hvalkjøtt smaker litt søtt, litt vilt, et hint av sjømat og tar dessuten opp smak fra marinader, eddik, soyasaus og andre ting du tilsetter retten.

Hovedregelen for hvalkjøtt er å behandle det som storfebiff, kjøttet er mørt, og trenger lite steketid og bør være fra rått til rosa. Varmebehandles det for lenge blir det tørt og seigt. Det er også godt tørket, som “jerkey” (oppskrift)

Som sagt trenger man ikke lenger å legge hvalbiffen i eddikvann før den stekes, men eddik passer godt til hvalkjøtt på grunn av at kjøttet er litt søtt.
Bruk en skikkelig eddik, balsamico rødvinseddik, sherryeddik eller smaksbomben korinteddik.

En tørr vin eller rømme/cremefraice gir også syre til retten.

Jeg foretrekker hvalen min rosa, men ikke blodig og oppskriftene er tilpasset min smak. Så vil du ha det blodig reduserer du de oppgitte tidene noe og motsatt om du vil ha det gjennomstekt.

I alle oppskriftene kan hvalkjøttet erstattes med biffkjøtt fra storfe riktignok bør steke/koketiden forlenges med 20-30%.

Kopiering og avskrift

Jeg har merket meg at det finnes en del kopier av oppskriftene mine ute på nettet, og jeg har gitt opp kampen mot de som kopierer innhold og legger det inn på sine egne hjemmesider. Derfor har jeg sagt til de som har sendt mail og spurt om å få “låne” innhold at er greit på 2 betingelser.

*At du linker til meg fra den aktuelle siden. Enten til den siden du kopierer ifra eller aller helst “hjem” til www.80dager.no

*At det er en hjemmeside, altså ikke siden til en bedrift.

Og om en bedrift ønsker å bruke noe av materialet, send en mail til arve(a)skudenes.com så blir vi nok enige.