Marinade og marinering

Marinader brukes først og fremst i forbindelse med kjøtt eller fisk som skal grilles eller stekes. Noen bruker det også om frukt, bær eller grønnsaker, man sier f.eks. at man marinerer jordbær i balsamico. Her vil jeg bare ta for meg marinader i forbindelse med steking/grilling.

Marinader kan ofte brukes om hverandre, skal du f.eks. grille, trenger du ikke lage forskjellige marinader til svinekoteletter og storfebiff, men enkelte typer passer bedre til bestemte typer kjøtt enn andre, jeg har derfor også tatt med en lite oppskriftsdel, som er sotert etter hvilke kjøttyper de passer best til.

Vær forsiktig med bruk av salt i marinader. Salt trekker ut kjøttsaft og gjør derfor kjøttet tørt. Salt derfor like før grilling, steking istedenfor å ha det i marinaden. Unntaket er fisk, forsiktig salting gjør fisken fastere og da blir den lettere å grille.

Ang. marinade til hval/hvalbiff så kan du bruke samme som til biff. Jeg vil også anbefale å marinere hvalstek i surmelk, og lage surstek

Marinade i plastpose

Tips: Når du marinerer kan du legg kjøttet i ei skål og helle marinade over til det er dekket, men om du har kjøttet i en brødpose/frysepose, heller marinade over og presser ut lufta før du knyter igjen så trenger du ikke bruke fult så mye marinade. Ett annet tips er å marinere i vakuum, da holder kjøttet seg lengre og det vil også gå fortere siden “vakumet” sliter i fibrene i kjøttet samtidig som marinaden presses inn. Du finner vakuumpakkere her