Koke ris

Forskjellige typer ris kokes ikke like lenge, har ikke samme evne til å absorbere vann og stivelsesinnholdet er ulikt. Det finnes derfor ikke en oppskrift på hvordan all ris skal kokes. Som hovedregel skal man koke ris slik det står på pakken, men det finnes noen triks for å gjøre den enda litt bedre.

Poenget er at vannet som brukes skal absorberes inni risen. Det er derfor viktg å bruke et tett lokk på kokekaret. Dampen skal ikke slippe ut.

Kok opp vann og ris, rør forsiktig. Hvis det har festet seg ris langs kanten av gryten, dytter du den nedi vannet. Legg på tett lokk, og skru ned varmen slik at det ligger såvidt på kokepunktet. Det skal ikke boblekoke. La det stå koketiden ut.

Tips for å få bedre ris

*Vasking av risen

Vaskes risen blir den luftigere. Det skyldes at stivelse som ellers ville fått risen til å klebe vaskes vekk. Ha risen i en melsikt og skyll med kaldt vann direkte fra kranen, og rør forsiktig med hendene, til vannet som renner utav sikten er helt klart. Det sier seg vel selv at ris som skal klebe som risottoris og susih-ris ikke skal vaskes.

*Bløtlegging

Hvis du har tid, kan du bløtlegge risen i kaldt vann en halvtime før den kokes. Dette er ikke nødvendig, men det gjør at koketiden reduseres noe og at hvert riskorn faktisk blir litt større, d.v.s. blåser seg bittelitt mer opp. Bløtlagt ris må få renne skikkelig av seg før den has i gryta ellers blir det for stor vannmengde. Reduser vannmengden med ca 10% i forhold til oppskriften. D.v.s. hvis oppskriften sier at du skal bruke 2 dl. vann til 1 dl. ris så skal du bruke 1,8 dl dersom den er bløtlagt. Husk også å måle opp risen før den bløtlegges.

*Stek den rå risen

På enkelte ristyper får man fram ekstra smak hvis man “svir” d.v.s. steker den rå risen i litt olje før vann helles på. prøv deg fram. Du kan også svisje den sammen med krydder som karry eller hvitløk.

*Sett smak på risen

Ris kan smaksettes i gryta med olivenolje og salt, eller smør. Selv bruker jeg ofte noen ganske få dråper sesamolje og litt salt.

*Gi risen tid.

Hvis oppskriften sier koking i 16 minutter, koker du den i 13, skrur av varmen og lar den stå å dampe med lokk på i 7 minutter til. Da blir risen ferdigkokt, samtidig som alt vannet absoberes og risen blir luftig og får stort volum.

Hvordan berge ris man har vært litt uheldig med?

*Risen har fremdeles en hard kjerne, selv om den har kokt den oppgitte koketid.

Ha oppi bittelitt vann (4-5 ss. ha på lokk og sett det tilbake på plata på helt svak varme i 5-6 minutter)

*Risen er ferdig men den er for våt

Ta av lokket og la den stå å dampe av seg på helt svak varme. Eller ha risen oppi en langpanne og sett den i stekeovnen Når temperaturen når 60 grader åpner du døren og lar det stå til risen er tørr nok.

*Risen har svidd seg fast i bunnen.

Sett hele gryta i vasken som er fyllt med 2-3 cm kaldt vann. Bruk en skje og ta ut så mye ris som mulig uten å få med det brente