Kjøttkakesaus

Oppskrift på brun saus til kjøttkaker

Det er ingenting i veien for å koke kraft og bruke vanlig, brun saus til kjøttkaker, det blir kjempegodt. Men det er mange som vil ha den litt saltere og kanskje sterkere varianten med buljongpulver rett og slett for det smaker mer som det gjorde hos mor eller bestemor. Her er min variant av mormors kjøttkakesaus.

Til 4 personer trenger du 1 liter vann, 2 buljongterninger av type okse, 3 ss. hvetemel og 2 ss, smør. 1 liter vann høres mye ut og det er det også. Grunnen til at jeg bruker så mye vann er at jeg pleier å trekke kjøttkakene i vann og buljong etter at de er brunet og kjøttkakene “suger til seg” noe av væsken. Hvis du ikke gjør det på den måten bruker du 1 og en halv buljongterning og 5 dl vann.

Start med å koke opp vann og buljong, sett den på trinn 2 slik at det akkurat ikke koker (varierer fra komfyr til komfyr). Stek kjøttkakene i en panne og etterhvert som de blir brune har du dem over i buljongvannet.

Brun meljevning

Brun jevning til kjøttkakesaus

Brun jevning til kjøttkakesaus. Jeg har lagt en “Smil” oppi gryta for å vise hvor “brun” den bør være

Mens du steker kjøttkakene lager du brun meljevning i en tredje gryte. Smelt 2 ss smør, dryss over 3 ss. mel og rør det jevnt, til en skikkelig tykk “grøt”. Nå skal det stå på svak varme og bli brunt. Det er viktig at du rører rundt ofte, eller så svir det seg. Når jeg steker kjøttkaker samtidig så rører jeg vel 3 ganger i meljevningen for hver gang jeg snur kjøttkakene, sånn ca. Det skal bli skikkelig brunt. Det er viktig både for smaken, du får frem en nøtteaktig smak av melet og for at sausen skal bli pen. Om du trenger sammenligningsgrunnlag så skal det blir brunt som kakaopulver omtrent eller litt brunere enn en hasselnøtt eller en mandel.

Koke kjøttkakesaus

Når jevningen er brun er det på tide å lage saus. Mål opp 5 dl “buljongvann” fra gryta som du har trukket kjøttkakene i. Bruk også en skvett til å koke ut panna som du har stekt kjøttkakene i, det sitter god smak i bunnen av den.

Kjøttkakesaus

Kjøttkakesaus med løk og rømme. Jeg har brukt buljong fra terning og i tillegg kokt ut panna som jeg stekte kjøttkakene i. Til det brukte jeg kokevannet fra potetene.

Spe med litt og litt i meljevningen og rør jevnt mellom hver gang, da unngår du klumper. Til å røre med bruker jeg en ballongvisp evt. en tresleiv om jeg koker i en “teflongryte” som ikke tåler metallredskap. Jeg sper med i underkant av 1 dl. mellom hver gang jeg rører ut sausen. Så til 5 dl. sper jeg ca 6 ganger. Spar litt av den siste tilsetningen i tilfelle sausen blir for tynn (det er ikke alle ss som er like store) Kok opp en siste gang og la det småkoke i 6-7 minutter til du får bort melsmaken.

Nå er den ferdig og du kan evt, varme de ferdigstekte kjøttkakene i sausen. Dette er en enkel, klassisk hjemmelaget kjøttkakesaus, men du kan tilsette diverse om du foretrekker det.

En liten skvett fløte om du vil ha den mildere. Revet/finhakket løk om du vil ha en løksaus. Litt rømme om du vil ha den litt sur og samtidig mild. Litt rødvinseddik eller rødvin om du vil ha den syrlig. Worchestershiresaus om du vil ha en krydret smak. Eller kombiner to eller flere av disse.

Pils, Munkholm eller lettøl. Erstatt noe av vannet i buljongen med øl. Spesielt godt om du vil trekke middagspølser i sausen istedenfor kjøttkaker.

Om du har mer væske igjen i gryta som kjøttkakene har kokt i så ikke tøm det ut. Om du har rester så vil sausen bli tykk etter en natt i kjøleskapet. Bruk den til å spe sausen neste dag.

Glutenfri brun saus til kjøttkaker

Om du vil lage en glutenfri variant kan du bruke Maizena brun jevner istedenfor å brune hvetemel. Du får ikke fram den samme nøttesmaken, men buljongsmaken beholder du, så det funker det også.

Kjøttkakesaus uten melk

Det tilsettes ikke melk i sausen, men det er melk i smøret. Bruk klarnet smør om du er bare “litt” allergisk og tåler det, eller brun jevningen i Melange uten melk.