Vikingmelk, lage selv

Inneholder sponsede linker
Vikingmelk blir ikke produsert lenger, men om du har oppskrifter med Vikingmelk som en ingrediens kan du lage den selv, lage en erstatning for kondensert melk.

Oppskrift på Vikingmelk

Jeg går rett på oppskrift og fremgangsmåte for å lage tradisjonell Vikingmelk. Under oppskriften finner du litt generell informasjon om Vikingmelk og du får noen råd og tips, om å bruke ulike typer melk og alternative metoder om det har interesse. Jeg anbefaler at du leser hele artikkelen for det kommer noen tips som sikkert er nyttige.

Vikingmelk er kondensert melk, d.v.s. at en del, nærmere bestemt 60% av vannet er fjernet, eller fordampet.

For å lage Vikingmelk tilsvarende 1 boks (som var på 410 gram) trenger du derfor 1 liter H-melk. Dessuten en vid gryte, videst mulig egentlig jo større overflate du får, jo kjappere går det å fjerne vannet. Dessuten en visp og selvfølgelig en kokeplate. Jeg synes det er praktisk å bruke gryter som har «litermål» på innsiden (min er fra Ikea) slik at jeg vet noenlunde hvor mye som er fordampet. Har du ikke det, kan du måle opp litt over 4 desiliter vann på forhånd, ha det over i gryta og sett en prikk med vannfast tusj på innsiden av gryta akkurat så høyt som vannet står.

Tips: det blir litt «snerk» som skummes av. Om du har annen melk stående i kjøleskapet, det kan vær både skummet, lett eller for den saks skyld fløte, så tilsett en liten «skvett», litt mindre en halv desiliter ekstra for å erstatte snerken du kaster. Om du ikke har melk på huset og ikke er «melkedrikker» så trenger du ikke bry deg om å kjøpe en ekstra liter bare for det, litt fra eller til betyr ikke så mye.

For å få tradisjonell Vikingmelk må du kondensere melken på forholdsvis lav temperatur (mellom 70 og 80 grader), noe som tar mellom 2 og 3 timer. Det jeg gjør er at jeg varmer opp melken med nesten full guff på komfyren. Varm til det ryker godt men ikke koker, rør i gryta hele tiden. Deretter setter jeg plata ned til 3, og passer på å røre i allefall hvert 5 minutt, både for at det ikke skal legge seg nedi og fordi det skal bli mindre snerk på toppen. Det er egentlig det hele. Nå skal melken bare reduseres til «prikken» på innsiden av gryta blir synlig eller til du har i overkant av 4 dl. igjen.

Jeg sier at komfyren skal stå på trinn 3, men det er ikke sikkert at det stemmer med din komfyr, så du må kanskje bruke trinn 2 eller 4, eller kanskje også skifte mellom trinnene mens du reduserer melken. Sjekk med termometer om du har muligheten. Temperaturen bør ligge mellom 72 og 80 grader.

Om du har kjøkkenmaskin med varme kan du også prøve det. Jeg har ikke selv, så jeg har ikke fått testet det, men ser ikke noen grunn til at det ikke går.

Om resultatet smaker som Vikingmelk vet jeg egentlig ikke for jeg tror aldri jeg har smakt på Vikingmelk i ren form, men jeg har prøvd melken jeg lager i flere oppskrifter og konsistensen blir riktig og så vidt jeg kan bedømme også smaken, så jeg tror i allefall jeg er inne på noe.

Mitt alleralleraller beste tips 🙂
Første gang jeg laget Vikingmelk angret jeg etter ti minutter på at jeg hadde gått i gang med prosjektet for å røre i ei gryte er det kjedeligste jeg vet. Jeg liker meg på kjøkkenet men å stå å røre lenger en 5 minutter, eller omtrent så lenge det tar å lage en hvit saus er ikke noe for meg. Så kom jeg til å tenke på en «dings» jeg hadde liggende, en batteridrevet visp kjøpt fra en «Kinabutikk». Jeg har sett på vispen som ett «bomkjøp» for jeg har egentlig ikke brukt den for den takler uansett ikke grøt og som sagt gjør det meg ikke noe å røre i den hvite sausen. Men til dette var den genial. Jeg slapp å røre, det ble lite snerk og den gikk godt over 2 timer på ett sett oppladbare batterier. Jeg finner ikke igjen den jeg har, men denne her ser ut til å ligne veldig. Selv om du bruker vispen så sjekk i allefall hvert kvarter første gangen til du vet hvor lenge batteriene du bruker varer. For meg holdt det å bruke den på laveste hastighet og da varte batteriene gjennom hele prosessen

Litt om Vikingmelk

Vikingmelk ble «oppfunnet» på slutten av 1880-tallet og fabrikken startet opp i 1891. Til å begynne med ble den mye brukt som en erstatning for kaffefløte, men bruk av melken fikk ett oppsving da folk som Nansen begynte å ta den med på ekspedisjonene sine og etter at den etter hvert havnet som proviant på norske båter i utenriksfart. Folk begynte også å ha den som en del av sine private kriselagre, og selv om holdbarheten er god må den en gang brukes. For å bli kvitt den og rullere lagrene begynte husmødrene å bruke Vikingmelken istedenfor vanlig melk i oppskriftene sin, og alle vet at vafler med Vikingmelk smaker mye bedre enn vafler med vanlig melk 🙂 . Så gikk det fra vafler og lignende til oppskrifter hvor Vikingmelk var mer hovedingrediensen som kremer, fudge og søte kremete likører. Og dersom du sjekker 50 år gamle «ukebladoppskrifter» er det ikke få som inneholder ingrediensen Vikingmelk.

Men bruken gikk etter hvert ned. Lengre åpningstider i butikkene og sikrere leveranser gjorde at folk ikke lenger trengte ett kriselager. Sammen med nye produkter som kaffefløte og matfløte og mer utvalg i ferdig snop og kaker tok det sakte livet av Vikingmelken og i 2017 var det slutt.

Spørsmål og svar om Vikingmelk

Hvorfor så lav temperatur? Det går selvfølgelig kjappere om melken fosskokes, så det har med smaken å gjøre. Melk inneholder en del sukker og når den etter hvert reduseres vil den i prosent inneholde mer. Og dersom sukker får for høy temperatur vil det få en smak av karamell. Karamell er godt det og du finner også kondensert melk som smaker av karamell, men akkurat Vikingmelk skal smake som nettopp konsentrert melk og være lys, selv om den blir gulere på farge når den kondenseres.

Hvorfor ikke koke opp melken før temperaturen senkes Dette har med «snerk» å gjøre. Snerk er proteiner som stivner når melken blir for varm, og når melken kokes blir det mer snerk og litt svinn. Det er ikke krise om melken kokes, men tilsett i så fall en halv desiliter ekstra melk. Om du får snerk på melken din så ta den av så kjapt som mulig. Den legger seg som ett lokk og det tar lengre tid å dampe bort vannet.

Hva med søt kondensert melk, kan jeg lage det også?
Ja det kan det er bare å tilsette sukker det, eller honning om du ønsker. Vil du ha den skikkelig søt bruker du 3 dl. sukker, eller du kan bruke bare ett par spiseskjeer eller 2 desiliter. Noter deg hvor mye du brukte og om du ble fornøyd med resultatet for senere bruk. Lager du søt kondensert melk anbefaler jeg å småkoke og konstant røring for å få frem karamellsmaken. Husk at den tykner ganske kraftig når den avkjøles så den skal ikke kokes til samme konsistens som du er vant med fra kondensert melk på boks. Bruker du f.eks. 1 liter melk og 3 dl sukker skal den reduseres til mellom 6 og 6,5 dl.

Kan jeg bruke andre typer melk
Ja det kan du. Jeg har brukt en blanding av helmelk og lettmelk og det ble omtrent samme resultat som med bare helmelk. Jeg har ikke prøvd skummetmelk, men ifølge utenlandske nettsteder så skal det gå. Det skal også gå fint med laktose-redusert melk.

Kan jeg lage Vikingmelk på andre måter
Dette er noe jeg ikke har prøvd, men da jeg surfet nettet etter tips før jeg gikk i gang kom jeg over flere som bruker tørrmelk og bruker mindre vann enn de som står i oppskriften. Her vil det vel varierer fra type til type, men om du f.eks. skal bruke 9,5 dl vann pluss pulver for å lage 1 liter melk, kan du prøve med 3,5 dl vann og se hvordan resultatet blir. På noen typer skal det også stå på selve pakken hvor mye vann du skal tilsette for å lage «kondensert melk».

Dette gidder jeg ikke, finnes det noe som kan erstatte Vikingmelk
Joda, Tørsleff har en variant, d.v.s. de har to varianter, både med og uten sukker. Meny har den i allefall. Prisen var sist jeg sjekket oppunder 70 kroner, så den er 3 ganger så dyr som den du lager selv. I «innvandrerbutikker» finnes det diverse varianter, også Nestle, som eide Vikingmelk merket på slutten. Disse er billigere, de lå på ca 40,- men jeg har ikke sjekket prisen siden før coronaen så det er mulig den har steget nå.

Sjekk sukkerinnholdet i den «internasjonale» melken, jeg har prøvd to typer, begge inneholdt sukker, veldig mye sukker og hadde veldig tykk konsistens. Om du varmebehandler dem litt til så får du Hapå :-).

Er du på harryhandel, lønner det seg å ta med seg kondensert melk hjem. Jeg vet ikke hvordan prisene er i Sverige, men i Danmark koster en boks Tørsleff i overkant av 20 danske kroner mens det koster mellom 60 og 70 i Norge, og du finner ganske sikkert enda billigere merker i Danmark. Jeg vet at f.eks. Lidl har sitt eget merke, tipper det er billigere. Merk at kondensert melk går på kjøttkvoten så om du tar med deg ett brett (12 bokser) Tørsleff, kan du bare ta 5 kg kjøtt utenom (med forbehold om regelendringer, sjekk selv)