Oppskrift på pannekaker
Denne oppskriften glemmer du ikke, så slipper du å søke den opp neste gang. 🙂 Oppskriften er til 1 person men den kan dobles så mange ganger du vil uten at forholdet mellom ingrediensene endres. Lag den i to omganger om du vil 6-doble eller mer.
Huskeregelen er 1,1,1,1 og 2.
Til 1 person: 1 egg, 1 ss. sukker, 1 dl. hvetemel og så 2 dl helmelk. Om du ikke har helmelk, men lett eller skummet så liker jeg å tilsette litt smeltet smør i røren. Vi holder oss fremdeles til regelen og tilsetter 1 ss. smør til skummetmelk og 1 ts. smør om du bruker lettmelk.
Lage pannekakerøre
Begynn med å ha hvetemelet i en bolle. Fram med noe å røre med og tilsett forsiktig ca halvparten av melken mens du rører. Når halvparten av melken er tilsatt rører du kraftig i 20 sekunder og sjekker at blandingen er helt glatt og uten klumper. Er den ikke det må du røre litt til. Er den glatt tilsetter du resten av melken under omrøring. Ha oppi ett egg og 1 ss sukker. Rør og la stå i minst 20 minutter før du begynner å steke.
Steke pannekaker
Ha på middels varme (trinn 4-5 på platen) 1 ts. smør i pannen, la det smelte og ha oppi røre. Vend på pannen før røren begynner å stivne slik at hele pannen blir dekket jevnest mulig. Hvor mye pannekakerøre? Kommer an på størrelsen på pannen og hvor tykk du liker pannekakene dine, men om du vil ha ett mål så foreslår jeg 0,5 dl.
Stek til «oppsiden» stivner før du prøver å snu den og stek omtrent like lenge på andre siden. Juster evt. temperaturen før du lager neste pannekake. Blir det mørke flekker på pannekaken er temperaturen for høy. Blir den gyldenbrun er det passe.

Pannekake, passe stekt
Steker du endel pannekaker så lønner det seg å investere i en pannekakepanne. Litt lavere kanter gjør det enklere å snu dem. Det er lite slitasje på en pannekakepanne om du bare bruker den til pannekaker, så du trenger ikke å legge mye penger i den. Selv kjøpte jeg en på Europris for en 50lapp og den har jeg brukt lenge. Det er flere grunner til at det er lite slitasje. Bruk redskaper i «plast» så blir det ikke riper. Det er lite brå temperaturskifter. Du trenger ikke å ha den veldig varm og du trenger knapt å vaske den, bare tørk av den etter bruk.

En billig og god pannekakepanne
Variasjoner over oppskrift på pannekaker
Du trenger ikke ha sukker i, du kan bruke halvparten eller du kan bruke andre søtningsstoffer.
En ting som jeg pleier å gjøre er å piske egg og sukker i en bolle for seg selv og blande det med mel/melkeblandingen like før jeg begynner å steke (mel og melk bør alikevel stå og svelle i 20 minutter). Da får du luft inn i røren og pannekakene blir luftige og litt tykkere.
Vil du ta det i en mer dessertaktig retning kan du tilsette vaniljesukker, 1/2 ts pr. egg. Eller du kan tilsette mandeldråper eller krydder, litt kardemomme f.eks. eller kanel.
Litt sesamfrø gir en spennende sprø konsistens og også litt smak.
Zest fra lime eller sitron og litt sitronsaft gir en frisk sitrussmak.
Grov pannekake
Vil du ha grove pannekaker kan du bytte ut noe av hvetemelet med sammalt hvete, grov.
Holdbarhet pannekakerøre
Holdbarheten på ferdigmixet pannekakerøre er først og fremst avhengig av hvor fersk melken er. Har melken god holdbarhet er det ikke noe problem å ha den i kjøleskapet, i en tett beholde i 4 dager. Den kan også fryses men det er lite tid å spare på det. Det går kjapt å lage en ny pannekakerøre.
Pannekaker uten melk
Det går helt fint å bruke kokosmelk fra box i pannekaker. Også for oss som ikke har noen allergier, og bare vil variere litt på smaken. Bruk samme mengde som med melk. Har den «stivnet» lønner det seg å varme den opp til 40-50 grader før du blander den med melet. Mandelmelk går også fint.