Slipe kniv med guide

Utstyr for knivsliping

Hemmeligheten for å få en skikkelig skarp kokkekniv er å klare å holde en stabil vinkel når du sliper. På begge sider av kniven og det skal en god del trening, eller talent, for å få dette til.

Du kan kjøpe stativ som holder både kniv og stein på plass og da får du helt perfekt resultat om du avslutter med en lærstropp med slipemiddel.

Problemet med dette er at det koster litt, steinene slites ut/knekker må bestilles fra utlandet (jeg har iallefall ikke sett dem i Norge). Når momsgrensen etterhvert forsvinner blir de selvfølgelig dyrere. Det er også ett lite “ork” å sette sammen stativet for å dra over en kniv som begynner å bli sløv. Jeg har iallefall lett for å utsette det.

Guide for slipestein, slipefikstur

Knivsliper slipe kniv

Slipe kniv med guide

Ett annet alternativ er å kjøpe en liten “guide”, også kalt slipefikstur som du setter over “ryggen” på kniven. Når du da hviler den på selve slipesteinen (forutsatt at den er flat”) så får du riktig vinkel og resultatet blir veldig skarpe kniver.

Fordelene er flere. Du øver opp muskelhukommelsen. Gjør du dette mange nok ganger så vil du kanskje etterhvert klare å gjøre det uten denne hjelpen, det blir som å sykle med støttehjul 🙂 , og da går det raskere.
Det er billig, iallefall om du allerede har steiner fra før.
Den har “lommestørrelse”, m.a.o. lett å ta med seg og terskelen er lav for å ta den fram og kvesse en kniv som begynner å bli sløv.

Ulempen er at den bare passer til kokkekniver med bladbredde ca 3,6 til 5 cm (min gjør det men du får den i litt forskjellige størrelser). En annen ulempe er at det kan ta litt tid å slipe første gangen. Om kniven din fra fabrikken er slipt med en annen vinkel enn guiden gir, kan det være at du må ta bort en del stål. Men som sagt det er første gangen. Senere har du riktig slipevinkel og det går ganske kjapt å få en skarp kniv.

Se video som viser knivsliping med guide

Pris slipestein

En annen ulempe er prisen. Selve guiden koster en 150-200 kroner men slipesteinen kan koste en del. Om du vil ha en normalt skarp kniv, d.v.s. en kniv som består “papirtesten” med ett vanlig A4 ark (video) så klarer du deg en en dobbeltsidig stein til 5-700 kroner som denne. Den har to ulike “finheter” 240 og 1000 grit som er måleenheten og holder egentlig helt fint og varer “evig”.

Problemet er at det kan bli en besettelse å få vennegjengens skarpeste kniver. Pengene får bein å gå på når du begynner å handle spesialimporterte japanske steiner til som koster tusen pluss pr. stykk. Men som sagt denne holder for å få en normalt skarp kniv.. Du kan også bruke lærstropp og slipepulver for å gi den siste finishen til kniven. En lærstropp koster en 100 lapp (eller du kan lage den selv av ett gammelt lærbelte). En slipsstein som er like fin/gjør samme nytten koster lett en 1000 lapp. Når det gjelder slipepulver så kjøpte jeg det som voks gnis over læret fra en eller annen kinesisk nettbutikk, Jeg regner med at du også får pulver eller voks som duger på f.eks. biltema.

Ulike slipefiksturer

Jeg har denne . Akkurat nå selges den visst bare som ett sett sammen med stein og korrigeringsstein som flater ut slipesteinen din. Begge deler er nyttig å ha om du ikke har det fra før.

Har du slipestein fra før eller vil satse på den dobbeltsidige slipesteinen som jeg nevner over, så kan du kjøpe en av følgende guider isteden Mino Shart slipefikstur eller Chroma slipestøtte

Mer utstyr for å slipe kniv

Flere metoder for skarp kniv