Hvordan slipe kniver?

Hvordan får du kniven skarp? Hva er enklest og hvilke metode er billigst? Jeg tar for meg fem metoder. Jeg bruker ikke mye tid på å beskrive hvordan du gjør det, istedenfor limer jeg inn videoer fra Youtube hvor personer som virkelig er gode på den enkelte teknikk viser hvordan. I tillegg tar jeg for meg fordeler og ulemper med hver metode.
(Noen av linkene til utstyr er sponsede)

1) Slipe kniv på frihånd

Her brukes en flat slipestein som vætes med vann og kniven føres frem og tilbake i samme vinkel og eggen blir etterhvert skarp, veldig skarp om du øver mye

Fordeler med frihånd knivsliping
Det går raskt.
Du trenger forholdsvis lite utstyr, greit å ta med seg og terskelen blir lav for å slipe ofte og holde kniven skarp.
Gjør du det rett blir kniven utrolig skarp. Kokker som trenger virkelig skarpe kniver, som sushikokker gjør det som regel på denne måten.
Forholdsvis billig. det kan også bli dyrt om du velger de virkelig eksklusive steinene, men med en dobbeltsidig som denne , kommer du igang for 6-700 kroner. Dessuten varer en stein lenge så prisen pr. gang blir liten.
En metode som funker på de fleste kniver, både kokkekniv, fileteringskniv og typiske tollekniver

Watch this video on YouTube.

Ulemper med frihånd knivsliping
Først og fremst at det er vanskelig, jeg synes det er veldig vanskelig, men er du flink med hendene så tar du det kanskje ganske kjapt.


2) Slipe kniver med guide

Watch this video on YouTube.

En guide, eller fikstur er en liten “dings” som du fester på kniven med en liten fjær og den hjelper deg å holde riktig vinkel. Ellers blir det å slipe på frihånd, som i eksempelet over. Guide for knivsliping finner du her

Fordeler med fikstur knivsliping
Det er enkelt å mestre. Det er også god trening om du vil lære å slipe på frihånd, det blir som å sykle med støttehjul.
Du trenger forholdsvis lite utstyr, greit å ta med seg og terskelen blir lav for å slipe ofte og holde kniven skarp.
Resultatet blir bra, kniven blir skarp
Prisen er forholdsvis lav, bare litt dyrere enn å slipe på frihånd.

Ulemper med å slipe med guide
Det virker ikke med alle kniver. Alle guider er ikke like, men min virker f.eks. på kniver med bladbredde 3 til 5 cm. Så den virker ikke på tollekniven, fileteringskniven eller kjøttøksen.
Det kan ta en del tid første gang du sliper fordi den har en fast slipevinkel, og om kniven originalt er slipt med en annen vinkel så kan det hende du må ta bort en del stål første gang du sliper. Når det er sagt så er det bare første gangen. Neste gang har du riktig vinkel og da går det kjapt.


3) Slipe kniv med stativ

Watch this video on YouTube.

Med dette stativet setter du en fast vinkel, og det er min personlige favoritt. Les utfyllende artikkel med linker for kjøp her
Fordeler å slipe med stativ
Det gir veldig bra resultat.
Jeg vil ikke si det er enkelt for du trenger litt trening, men jeg tror nesten ikke det går an å mislykkes om du tar deg tid.
Passer til veldig mange forskjellige kniver, selv om det er enklest å slipe kokkekniver med bredt blad og rett bakside

Ulemper ved å slipe med stativ
Det tar tid om du skal få skikkelig skarp kniv.
Det er også litt arbeid å montere utstyret, så det kan være ett lite ork å komme igang.
Forholdsvis billig å kjøpe, men det er nok den metoden som koster mest i bruk for steinen er tynne og de slites ut. Så det koster nok 2-3 kroner pr. kniv om de er helt “nedslitte” før du sliper igjen. Mindre pr. gang om du sliper ofte selvsagt.


4) Slipe kniv med roterende slipestein

Dette er bordvarianten av de gammeldagse slipesteinen som står rundt omkring på norske gårder. Brukt for å sliper ljåer, kniver og andre jordbruksredskaper. Med elektrisk motor selvsagt, du slipper å sveive 🙂

Fordeler med elektrisk, roterende knivsliper
Det går raskt å få ett brukbart resultat.
Den er anvendelig. Slip alle typer kniver, sakser, ljåer, hoggjern, høvler og hageredskaper som kniver til plenklipper eller buskrydder, økser og til og med spaden kan slipes. I tillegg kan den brukes til å pusse av rust og annet “pussearbeid”

Ulemper med elektrisk, roterende slipemaskin
Igjen, det er vanskelig. Du skal være veldig stø på hånden og ha en del erfaring for å få virkelig godt resultat. Nå det er sagt så får du slipemaskiner med guider som hjelper deg å holde fast vinkel og da blir det enklere.
Det er forholdsvis dyrt. Regn med en investering på 2500 pluss.
Du får ikke de ekstremt skarpe knivene på denne måten selv om det finnes veier rundt. Skal du få en veldig skarp kniv må eggen nærmest være polert og størrelsen på kornene på den originale slipesteinen er for “grove” til å oppnå dette. Som sagt det finnes veier rundt. Du får slipemaskiner med to skiver, men det koster. Du kan bruke en båndsliper (fastmontert) med bredt bånd om du har det og sette ned farten og bruke aller fineste papir i den. Eller du kan bruke lærreim og slipepulver og polere manuelt.

For å oppsummere angående elektrisk slipestein. Er det primært kokkekniven du skal slipe ville jeg gått for en annen løsning. Skal du i tillegg slipe verktøy, sakser og andre typer kniver er den kjekk å ha. Kan også legge til at om du gjør ting på kjøkkenet som skader eggen, og gjør det ofte. Om du f.eks. deler opp hele skrotter med kniv så er den ett greit alternativ.


5) Knivsliper med keramisk slipehjul

Knivsliper med keramisk hjulEn velkjent metode som de fleste har vært borti. Veldig enkelt, sliperen har fast vinkel så det er bare å dra, men, det er selvfølgelig ett men 🙂 om vinkelen i utgangspunktet er feil, d.v.s. om kniven fra fabrikkens side er slipt med en helt annen vinkel enn den knivsliperen har risikerer du enten a:) at du må ta bort veldig mye stål fra eggen før ny vinkel er satt og kniven blir skarp igjen eller b:) kniven “bunner” i sliperen slik at den ikke tar i det hele tatt. Hvordan vinkelen står i forhold til hverandre kan du enkelt sjekke. Ta tusj (sprittusj) på eggen og dra kniven gjennom sliperen. Dersom tusjen ikke er bort etter to drag har du feil vinkel og bør se etter en annen løsning for akkurat den kniven.

Denne typen knivsliper vil aldri gi ett helt perfekt resultat fordi den lager små riper på eggen, og den vil også etterlate litt “råegg”. Men om du venner deg til å polere kniven med en lærstropp og slipemiddel, så begynner du å nærme deg noe

Bakeren og Kokken har flere varianter av denne typen knivsliper. Jeg ville valgt en med to ulike vinkler som den den på bildet (jadda den har tre spor men det tredje er for polering). Sjekk utvalget av knivslipere