Hvordan fange bananfluer

Felle for banan og fruktfluer
(Inneholder sponsede lenker)
I dagens post beveger jeg med utenfor temaet, men trikset funker så godt at jeg fikk lyst til å dele. Saken er at jeg ble invadert av «bananfluer», eller det er det jeg kaller dem, kanskje er det fruktfluer eller kanskje det til og med var «småfluer» som hadde blitt til store beist om de hadde fått vokse seg store. Sannsynligvis kom fluene med en potte basilikum, siden det var det eneste nye i den lille innendørs urtehagen min.

Jeg har hatt det før og prøvd allslags triks for å bli kvitt fluene. Fyrstikk i jorden, og ekte svovel i vannet. Feller med eddik, frukteddik, honning, sukker, øl, vin eller cola blandet med vann og Zalo. Alt har egentlig virket, en og annen flue har strøket med og jeg har holdt bestanden i sjakk, men strevd med å bli kvitt dem helt.

Så ved en tilfeldighet ble det stående ett glass med leskedrikken/brusen Mountain Dew på stuebordet natten over, og neste morgen var det 5-6 fluer i glasset. Så jeg flyttet glasset bort i vinduskarmen og etter ganske kort tid lå fem fluer til å rygg og plasket.

Siden jeg har Sodastream brusmaskin så blander jeg brusen min selv, så jeg tenkte hva er dobbelt så effektivt som Mountain Dew som fluefanger? Jo det må være Mountain Dew som er dobbelt så sterk. Så jeg lagde en liten skvett oppi en kopp og lagde den ekstra «sterk» denne gangen. Og det tok bare minutter før fluene samlet seg rundt koppen. Til kvelds, etter ca 10 timer, hadde den lille fellen tatt godt for seg, og du ser resultatet på bildet. Jeg kunne sikkert fanget mer, men det var rett og slett ikke mer å fange.

Som sagt, jeg vet ikke hvilken art disse fluene er, og om det virker på alle sorter, men for meg løste det ett problem.

Hvorfor det virker? Mountain Dew smaker og lukter som en blanding av citrus, tropisk frukt og honning og det er sikkert attraktivt for småfluer. Og så har du fargen da som nok er tiltrekkende. I tillegg er den søtere enn gjennomsnitts brusen. Så søt at den blir seig, som ett fluepapir, derfor har jeg heller ikke brukt Zalo i blandingen.

Hvordan få tak i Mountain Dew? Jeg ser den sjelden i «vanlige» butikker men Meny har den. Og pass på at du kjøper den med sukker. Eller du kan kjøpe essens, men det er litt sløseri hvis du ikke har brusmaskin for du trenger bare 1/100 del av en flaske essens for å lage en felle. På den annen side, essensen holder sikkert i årevis i kjøleskapet så da har du feller for de neste årene om du kjøper essensen. Dessuten kan du blande den med kullsyret vann fra butikken, så du trenger ikke maskin for å lage Mountain Dew brus hjemme. Mountain Dew essens får du hos butikker av type Clas Ohlson og lignende, men det er ikke den typen som selger mest så det er langt fra alle som har den inne. Vil du kjøpe den på nettet så har Bakeren og Kokken den her