Kraft på kyllingvinger

(Under arbeid, bilder kommer)
Kyllingvinger er godt å koke kraft på. De har mye ben, brusk, bindevev og fett og de er billige, iallefall det meste av året, prisen stiger gjerne litt i grillsesongen. Men du vil helst ikke kaste kjøttet etter at du har kokt kraft, det handler både om miljø, dyrevelferd og lommebok. Da har du ett lite problem for om de koker for kort tid får du svak kraft og kokes de for lenge blir ikke vingene noe særlig å spise.

Etter å ha prøvd meg litt fram med ingredienser, tid og temperatur har jeg funnet en løsning som gir ok kraft og kyllingvinger som fint kan spises etter litt krydring og steking under grill i stekeovn eller på grill ute for den saks skyld.

Begynn med å sette stekeovnen på fullt. Finn frem ei gryte som ikke har plasthåndtak og som tåler å stå i stekeovn, fint om du har lokk også.

«Stable» vingene i gryta, jo tettere de ligger jo mindre vann trenger du og jo sterkere blir kraften, og du slipper å bruke tid og energi på å koke den inn (avhenger av hva du skal bruke den til). Fyll på med vann til det er dekket. Ha evt. oppi grønnsaker. Du koker egentlig så kort tid og på så lav temperatur at du ikke får full glede av grønnsakene, men jeg pleier å ha det oppi om jeg har noe «skrap» liggende. Om det nest ytterste laget er av en løk er litt tørt går det oppi, på bildet ser du resten av en stangselleri som har ligget noen uker. Skreller jeg gulrøtter, eller kålrot har jeg det oppi om det er uskadd. Har jeg hvitløk som er begynt å spire «smasher» jeg den og har det oppi. Chilli har jeg oppi om jeg har det, og sitrongress. Ellers kan du bruke laurbærblad. Jeg bruker ikke en førsteklasses purre, løk eller gulrot, men har jeg noe som er på vei i bosset uansett, men selvsagt ikke har mugg eller råte på seg, går det oppi. (kutt det i småbiter først)

Fyll så på vann til vingene er akkurat dekket, og så kommer den hemmelige ingrediensen, «fishsauce». Den setter smak både på kraften og kyllingkjøttet. Fishsauce får du på innvandrerbutikker og er forholdsvis rimelig for det skal lite til. Jeg bruker ca 1 ss. pr 15-20 vinger. Evt. kan du bruke oystersauce, resultatet blir omtrent det samme.

Salt? Kommer an på hva kraften skal brukes til og om du har muligheter for å redusere saltmengden tilsvarende senere i oppskriften, ta og hensyn til at fishasaucen er salt. Vingene smaker bedre om de får litt salt nå, så jeg pleier å bruke det. 1 liten fingerklype med grovt salt, 5 gram kanskje, igjen pr. 15-20 vinger-

Kok opp, la det boblekoke i 1 til 2 minutter, skru av og skum av det skummet som legger seg på toppen med en skje. Ha på lokk, sett i ovnen som nå forhåpentligvis er varm og sett temperaturen ned til 90 grader. Sett klokka på 20 minutter om du har stekeovn med tidsur, men la vingene stå å kjøle seg i kraften etter at ovnen har slått seg av. La det så i minst 40 minutter til sammen, men det kan gjerne stå lengre.

Ta opp kyllingvingen og sil evt. kraften. Kok inn kraften eller bruk den som den er. Igjen avhengig av hva du skal bruke den til. Den er klar til å brukes som suppe eller risotto slik som den er. Om du vil lage en konsentrert saus må du kanskje koke den litt inn.

Hva kan du bruke kyllingen til?

Den er ferdig nå og du kan bruke den som den er i en suppe eller i en frikasse (hvit saus), men om du vil bruke kjøttet på den måten vil jeg anbefale at du bruker kyllingkubber istedenfor, de er det mer kjøtt på. Doble isåfall trekketiden.

Det jeg synes er best er å krydre dem godt og steke dem i stekeovn slik at de blir litt sprø i skinnet. Om du bruker «vått» krydder, som søt chillisaus, chutney o.l. kan du bare helle det over og massere det lett inn. (vær litt forsiktig slik at skinnet ikke går i stykker)

Om jeg bruker «tørt» krydder som paprikapulver, gurkemeie, karry, blandingskrydder o.l. synes jeg det blir best resultat om vingene får tørke litt på forhånd slik at krydderet ikke klumper seg. Brei dem utover på ett kjøkkenhåndkle og la det ligge ett kvarters tid.

Legg i ei ildfast for og strø krydder over. Jeg foretrekker å bruke så stor form at de ikke ligger oppå hverandre og med skinnsiden opp slik at skinnet blir sprøtt.

Uansett hvilket krydder jeg bruker steker jeg dem i 6-7 minutter på 210 grader slik at de blir gjennomvarme. Detter setter jeg formen høyt i ovnen og bruker grillelementet i 3-5 minutter. Her må du bare følge med slik at det ikke blir brent. Hvor lenge det må stå varerier fra stekeovn til stekeovn.

Dette blir ikke like godt som om du bruker rå vinger, for noe god smak forsvinner selvfølgelig i kraften, selv om fishsaucen også gir litt smak. Men jeg synes det er helt ok som kveldskos, sammen med pommes frites eller kanskje en salat. og om du liker søte sauser som søt chili, ananaschutney eller honningbaserte så er det lettere å løse det på denne måte fordi sukkeret i sausen har lett for å bli brent. Det blir enklere å kontrollere når vingene er kokt på forhånd, da kan du bare ta det ut når vingene begynner å bli svarte i kantene. Uten å tenke på om vingene er gjennomstekte.

Hvor mye kraft blir det utav det?

Det glemte jeg selvsagt å sjekke så jeg måtte lage en porsjon til. Svaret er at det blir litt mindre enn 0,5 dl. pr vinge. 25 vinger gir ca en liter kraft. Dette kommer selvfølgelig an på hvor tett du klarer å «stable» og også hvilken type gryte du bruker, størrelsen på vingene spiller sikkert inn og hvor mange vinger du koker om gangen. Men jeg tror mellom 0,35 dl og 0,45 dl. pr vinge er innenfor.

Hvor mange kyllingvinger per person?

Godt spørsmål. Igjen mange faktorer som spiller inn, ikke minst hva som serveres som tilbehør. Jeg vil si minst 10 per person.

Holdbarhet kyllingkraft i kjøleskap

Du bør helst fryse kyllingkraft snarest mulig om du ikke har tenkt å bruke den med en gang, men noe dager holder den i kjøleskapet også. Jeg vil si den holder i minst 3 dager når den bare står i gryta du har kokt den i med lokk. I en tett glassflaske eller glass av type syltetøyglass som er helt fylt opp minst 5 dager. I vakuumbokser, minst 8 dager