Champagnesabel

For å ta det først. Du trenger ikke en «sabel» for å sablere Champagne eller Prosecco, for den kan også sableres. En stor og tung kniv er minst like bra og du kan også bruke en mindre kniv, eller du kan bruke glasset som du skal drikke champagnen av. (video i link, ganske tøft) Nederst har jeg limt inn en video hvor en bartender bruker diverse «redskaper» til å fjerne halsen på champagneflasker. Så sabelen er mest for at det er tradisjon og ser tøft ut. Vil du kjøpe sabel så finner du flere her

Champagnesabel
Kjøp champagnesabel

Sabelen trenger ikke være skarp, snarere tvert imot. Du bruker den siden som ikke er skarp, enten du bruker sabel eller kniv. De franske offiserene som begynte med dette for mer enn 200 år siden ødela ikke eggen på sverdene sine, for å si det sånn.

En tredje misforståelse er at du hugger av flaskehalsen. Det gjør du ikke du gir den ett lite støt der flasken er skjøtt og så sørger trykket fra champagnen for resten. Derfor skal du heller ikke «hugge» inn i flasken. Let etter skjøten på flasken, du kjenner den med neglen eller fingertuppen. Så vender du den opp opp, holder flasken i ca 45 graders vinkel med korken oppover og fører sabelen langs flasken, fra kroppen over halsen og til den møter motstand i den «kanten» som ståltråden er festet i der skal halsen gi etter.

Før du begynner, fjerne evnt pynt fra halsen og ståltråden. Hold en finger på korken når du fjerner ståltråden slik at den ikke stikker av på egenhånd.

Og ikke pek mot noen, eller noe når du sablerer. Folk kan bli skadd. Du kan nok klare å knuse ett vindu og en gipsvegg kan nok bli skadd av å bli truffet av en champagnekork med magebelte av glass

Istedenfor at jeg bruker tid på å forklare detaljer, sjekk videoen under. Den er ganske lang og karen prater ganske mye, men det er en dreven bartender med kunnskap og det er ganske underholdende.

Vil du se en kort instruksjon så finner du en her