Tynne og hengslete planter

(Sponsede lenker)

Når du sår tomatplanter, paprika, blomkål, knutekål, salat etc. inne i februar/mars er ett vanlig problem at plantene strekker seg for mye og blir tynne og hengslete. Også urter i potte har lett for å bli tynne

Viktigste årsaken til dette er at plantene har de for varmt, i forhold til mengde av lys og det kan avhjelpes med ett plantelys. Ett annet problem er at plantene blir stående for lenge på varmebrettet (om du bruker det) etter at de har spirt, da vil de også strekke seg etter lyset. Men det er ikke eneste grunnen til hengslete planter det kan både være for mye og for lite vann, for mye og for lite gjødsel, kvalitet på jorden, dybden du har sådd på og flere andre grunner.

En enkel måte å fikse dette på, eller i alle fall forbedre situasjonen, er å plage plantene litt, gi dem litt motstand i form av vind. Da vil de bli lavere, og tykkere og bedre rustet for å plantes ut. Du kan også «børste» over dem med håndbaken noen ganger daglig for å trigge en beskyttelsesmekanisme som gjør dem sterkere, men de må litt høyde før du kan starte med det og jeg vil begynne så tidlig som mulig.

Dette kan gjøres med trekk, rett og slett åpne vinduet, men for å spare energi foretrekker jeg en vifte. Du kan bruke en bordvifte eller du kan bruke en hårføner om du har en som kan blåse kaldluft. Da må du finne en løsning for å tape den fast til vinduskarmen i riktig avstand, for du kan ikke «føne» plantene dine noen timer hver dag. ;-).

Hvor lenge? Jeg har det på ca to timer pr. dag, med en mild bris. Bruker du sterkere vifte trenger du sikkert kortere tid.

Hjemmelaget løsning for plantevifte

Jeg har laget en løsning av ting som jeg hadde liggende og som fungerer helt greit. Jeg har brukt en vifte fra en kassert bærbar pc, en 6 volts transformator fra ett eller annet kassert leketøy. En klemme, en kobling og en gammel leselampe slik at jeg får retningsbestemt vinden.

Det er en Reodor Felgen løsning og involverer strøm, men jeg anser det ikke som veldig risikabelt når det brukes transformator, så det blir svakstrøm. Du kan også bruke batteri. For sikkerhetsskyld, ikke la det stå på når du er ute eller om natten.

Her får noen purreplanter luftet seg

Om du allerede vet hvordan du plukker fra hverandre en pc, trenger du sikkert ikke hjelp med dette men her er kort hvordan jeg gjorde det. Start med å åpne PCen og finn viften. Skur den løs og klipp av ledningene (i motsatt ende av viften). Ta av en liten cm med isolasjon fra den røde og sorte ledningen (på så tynne ledninger bruker jeg tennene, ja jeg vet, det er ikke bra) og sett på den ene koblingen (jeg har brukt en slik en). Sjekk samtidig om koblingen på transformatoren passer til den du setter på viften kanskje slipper du å klippe den av så sparer du litt arbeid. Sett strøm på transformatoren og sjekk om viften sviver.

Fest deretter viften til lampeskjermen med en klemme (en slik som dette). Sett på strøm og sikt «vinden» fra viften inn mot plantene dine.

Under ser du hvordan det ser ut. Det er nok ingen designpris på vei, men det virker.

Om du ikke har deler til dette så kan du improvisere, men vifte trenger du. Som sagt kan du bruke batterier som strømkilde, du kan lodde eller tvinne ledningene i samme og «dynke» koblingen med lim fra limpistol, eller du kan bruke en sukkerbit. Du kan tape fast viften, og lampen bruker jeg fordi skjermen kan vris slik at «vinden» kommer fra den retningen jeg ønsker. Du kan like godt snekre deg ett lite stativ.