Partere kalkun

Hvordan få kjøtt til 15 kjøttmiddager til en person for 150,-?
Løsningen er å «partere» kalkun selv. Kalkun koster på det billigste 29.90 pr kg, og en 5 kilos kalkun gir faktisk 15 middager. Kjøp gjerne en større fugl enn 5 kg. jo større den er, jo mer kjøtt klarer du å få ut av den (i %). Jeg bruker frossen kalkun, rett og slett fordi det er billigst, men får du tak i fersk så gir det bedre resultat spesielt om du vil fryse en del av kalkunen.

Du finner video som viser oppdeling av kalkun nederst på siden

Når kalkunen skal parteres starter du med å ta den opp, og legge den i kjøleskapet, og la den ligge til tining i ca 24 timer. (avhengig av temperaturen i kjøleskapet, i mitt kjøleskap er det såpass kaldt at den må ligge i 2 døgn).

Jo «mindre» den er tint, jo bedre blir kvaliteten, men den må tines såpass at du i det minste klarer å bøye lår og vinger utifra kroppen.

Dele opp hel kalkun

Legg et fuktig håndkle på kjøkkenbenken (da ligger fjøla stødig) og legg en skjærefjøl oppå. Legg kalkunen på ryggen. Bøy ut den ene vingen så langt du klarer, skjær gjennom skinnet og følg «hinnen» nedover til du kommer til beinet. Øk presset slik at beinet knekker i leddet. Hjelp litt til med kniven og skjær vingen løs fra kroppen. Gjør det samme med den andre vingen. Legg i en pose og frys det ned sammen med halsen. (Det er viktig at stykningsdelene fryses så fort som mulig etter at de er skåret løs fra skroget.)

Det var en middag, pluss litt kveldskos. Eksempel på oppskrift

Gjør det samme med lårene, d.v.s. bøy ut, skjær gjennom skinnet, følg hinene, og kutt fra i leddet. Da var vi oppi 3 middager, pluss litt til pålegg, det er mye kjøtt på et kalkunlår.

Eksempel på oppskrift

Deretter går vi etter brystfiletene. Riv først av skinnet, skjær deretter et loddrett snitt, på langs, på midten av kalkunen. Ta tak i fileten med venstre hånd og dra den ifra benet, samtidig som du lar kniven i høyre hånd følge med ned langs benet. Gjenta med den andre filèten. Hver filèt veier 700 g. d.v.s. totalt 10 wokporsjoner eller supperporsjoner . M.a.o. del hver filèt i 5 like deler à 130-140 g.

Da var vi oppi 13 middager til f.eks. wok eller suppe

Dertter skraper du kjøtt av skroget det skulle gi kjøtt til en eller to wok eller suppemiddager.

Kraft på kalkunskrog

Nå skal du koke kraft på skroget og hvis du klarer det er det en fordel å «knekke» det i mindre biter. Da blir det liggende «tettere» i gryta, da kan du bruke mindre vann og kraften får sterkere smak. Oppskrift på kraft av fugl/kalkun finner du her

Det var 15 middager, bonusen er kraften, og ikke minst leveren. Leveren kan stekes for seg selv, og fungere som snacks. Min favoritt er å hakke den fint opp, steke den sammen med kjøttdeig og lage en tomat/kjøttdeigbasert pastasaus, da kommer den virkelig til sin rett.

Nå har kniven din fått hard medfart. Les tips om hvordan du sliper kniv med slipestein/wetstone