Hvit saus

Oppskrift hvit saus med meljevning

Hvit jevning, meljevning

Hvit eller lys jevning, gulfargen kommer selvfølgelig fra smøret. Klar for å spes ut med melk og/eller kraft/buljong

(For hvit saus uten mel og/eller melk se nederst i artikkelen)
For å lage 5 dl. klassisk, hjemmelaget, hvit saus med meljevning trenger du: 2 toppede ss. hvetemel, 1 toppet ss. smør og 5 dl. væske. (kokekraft fra kjøtt eller fisk, melk, buljong etc)

Fremgangsmåte: Smelt smøret i en gryte, (Tips: Jo mer smør du bruker jo enklere er det å få det til så om det er første gang du lager hvit saus så kan du godt bruke 3 ss. smør og heller bruke mindre neste gang når du har fått litt trening) Tilsett deretter hvetemelet og rør det jevnt med en tresleiv.

Du kan også bruke en visp, men meljevningen har lett for å lure seg inn i «krinkelkrokene» på vispen. Spe med litt væske (1 dl ca), rør det jevnt. Får du klumper i det nå kan du evnt. presse det igjennom en tesil eller lignende. Kok forsiktig opp. Nå vil det tykne og bli til en tykk grøt. Tilsett en ny dl. med væske, rør det sammen, kok opp slik at det tykner igjen. Tilsett 2 dl væske, rør det sammen og kok opp igjen. La det småkoke i 6-8 minutter under omrøring, så har du en enkel, hvit saus.

Det er viktig at du rører godt om du bruker melk i sausen for den har lett for å svi seg nedi bunnen av gryta. Du trenger ikke være like nøye med å røre om du bare bruker kraft eller buljong. Om du bruker både melk og kraft så er ett godt råd å begynne med kraften og spe med melka på slutten

La du merke til at du bare har tilsatt 4 dl. væske? Det er fordi at det er ikke sikkert du og jeg har like stor spiseskjeer. Hold tilbake den siste desiliteren med væske til du ser om sausen blir passe tykk.

Alternativ, hvit saus uten smør: Om du vil knipe inn på fettet, eller om du bruker en spesielt fet kraft. F.eks. i saus til pinnekjøtt gjør du følgende:
Ha melet (2 ss) og 2 dl. kald væske i et glass med skrukork, og rist til det ikke er klumper. Kok opp resten av væsken og rør/visp inn jevningen fra glasset, sil den gjerne gjennom en tesil så er du helt sikker på at du ikke får klumper i sausen.

For begge metoder er det viktig at det røres under hele koketiden. Total koketid er minst 5 min.

Typer hvit saus:

Hvit saus til fiskeboller

Bruk kraften fra fiskebollene og tilsett i tillegg h-melk. Tilsett evt. carrypulver. Jeg synes også det er godt med 1 liten finhakket løk oppi. Evt. sammen med en liten ss. hvitvinseddik

Frikassesaus eller lys løksaus

Hvit meljevning og 5 dl. kokekraft fra kjøttet. (Høne, oksekjøtt, lam) gir frikassesaus. Du kan evt. tilsette 1/2 dl. fløte også. Løksaus er det samme men tilsatt en liten løk i tillegg. Om du finhakker løken og serverer den sammen med sausen eller har den oppi i store biter og lar den koke med i 5-6 minutter før du fisker den opp blir en smakssak. Både løksaus og frikassesaus kan du også ta i en sursøt retning. 3 ss. hvitvinseddik og 1 ss. sukker setter en ekstra spiss på smaken. Jeg foretrekker å tilsette eddiken med en gang slik at den får koke med hele tide og smake til med sukker før servering, sammen med salt og evt. pepper. I frikassesaus kan du også tilsette hakket dill eller persille like før servering (skal ikke koke mer enn max noen sekunder) om du liker det.

Dersom du har rikelig med kokekraft og den ikke er for salt, så blir det enda bedre saus om du reduserer kraften på forhånd. Bare ha den i en gryte for seg selv og la den fosskoke så lenge du har tid til eller til du har ca 5 dl igjen.

Hvit saus til gratenger, lasagne o.l.

Bruk bare melk. Jeg synes den skal være litt tykkere enn vanlig hvit saus, så 4 dl. melk er passe. Tilsett gjerne gul ost, muskat eller andre krydder etter smak.

Andre krydder og smakstilsetninger til hvit saus

Sennep 1 ts. avhengig av styrken på sennepen.
Nypresset sitronsaft
Revet pepperrot
Paprika enten finhakket som surres lett i olje eller pulver. Gjerne i kombinasjon med en ss. hakket løk.
Hvitløk.
Hvitvin.
Hvitvinseddik.
Dill, persille eller andre krydderurter etter smak.
Smak deg fram og finn din favoritt kombinasjon

Hvit saus til fisk
Prøv å tilsette reker, blåskjell eller krabsticks (Has i helt på slutten av koketiden, skal bare varmes.)

Hvit saus uten mel (hvetemel)

Du har flere muligheter her, men det enkleste synes jeg er å bruke «Lys Maizena jevner» istedenfor hvetemel. Du kan også bruke vanlig maisenna maisstivelse

Hvit saus uten melk

Bruk Melange uten melk istedenfor smør til å lage meljeviningen. Evt. kan du bruke klarnet smør eller ghee hvis du tåler det. Evt. kan du bare røre melet ut i kald væske og ikke lage mel/smør jevning.

Til hvit saus til fiskeboller trenger du ikke å bruke melk. Bruk mer fiskekraft eller grønnsakskraft/grønnsaksbuljong. Du kan faktisk også bruke hønsekraft eller kyllingbuljong, det er testet og det «krasjer» ikke smaksmessig.

Skal du lage gratengsaus eller lasagnesaus bør du satse på noe som «ligner på melk» og da er det «plantemelk» som gjelder. Soya, ris, mandel, det du er vant med å bruke som melkerstatning.