Elektrisk eller gass krabbekoker
(Inneholder sponsede lenker)
Dette er utstyret jeg bruker:
- En enkel kokeplate med induksjon
- Billig, tynnbunnet, krabbegryte på ca 20 liter, evt. 30 liter om du trenger mer kapasitet.
Om du allerede har en stor gryte du kan bruke, men som ikke er induksjon kommer du billig ifra det med å kjøpe en enkel støpejern kokeplate.
Vil du vite mer om hvorfor jeg har valgt dette og andre alternativer som gass krabbekoker finner du det i artikkelen under.
Grunnen til at jeg koker krabbe ute er først og fremst at jeg ikke liker lukten, men også at det blir en del damp som jeg ikke vil ha på kjøkkenet. Gjør du det sjelden , har god vifte og ikke bryr deg om litt «krabbelukt» i huset er det ikke noe problem å koke den inne på koketoppen selvsagt.
Koker du veldig mye krabbe får du ganske så avanserte opplegg både med gass og elektriske, også med elementer i sidene på kokekaret slik at det skal gå fortere å varme opp vannet og også få det på kok etter at krabben er på plass i gryta. Jeg ser først og fremst på utstyr for deg som kanskje koker 20-50 krabber noen ganger i måneden, om sommeren.Både gass og elektrisk har sine fordeler, men etter å ha kokt en del 100 gryter med krabbe og prøvd begge deler i mange år, sverger jeg selv til elektrisk, og da induksjon, selv om gass også har sine fordeler.
Fordeler med gass krabbekoker
-Det går fort (om du har stor brenner)
-Du er ikke avhengig av strøm og kan koke på kaikanten f.eks. eller på campingtur
-Rimelig å komme igang, iallefall om du har gassflaske fra før
Ulemper med gass krabbekoker:
-Det er dyrt i lengden, iallefall om du som jeg er avhengig av å kjøpe gass i 10 kg. gassflasker. Har du innlagt gass og utvendig tilkobling, blir det seg selvfølgelig noe annet.
-Den gassbrenneren jeg hadde likte dårlig vind/trekk. Var det litt vind tok det adskillig lengre tid å få vannet på kok, og jeg bor i sjøkanten hvor det som regel er en liten bris.
-Vedlikehold. Det finnes emaljerte brennere, men jeg hadde en i støpejern, og det skulle ikke mange dråpene med saltvann til før det ble både vask, pussing og oljing. Dessuten må slange skiftes av og til.
Fordeler elektrisk krabbekoker
-Billig i drift. Iallefall om sommeren da strømmen er bortimot gratis.
-Muligheten for å bruke timer og ha vannet på kok omtrent når du kommer inn med krabben.
-Flerbruk. Jeg bruker kokeplaten min ofte. Både inne, når jeg trenger en ekstra plate og når jeg koker inn/reduserer kraft f.eks. pleier jeg sette platen ut så slipper jeg all dampen på kjøkkenet.
Ulemper elektrisk krabbekoker:
-Litt tregt. Dette kommer selvsagt an på hvor kraftig kokeplate du velger. Men de «billige» som koster mellom 500 og 1000,- er tilpasset 10 ampere sikring og gir rundt 2000 watt.
-Selvfølgelig avhengig av tilgang på strøm.
Dessuten trenger du en krabbegryte på ca 20 liter. Denne for eksempel . Du kan også bruke 30 liters gryte.
Foretrekker du gass finner du gassbrennere her.
Som du ser er de grytene jeg foreslår ganske billige og det skyldes at de er ganske «tynne» selv om de er store er de ikke så veldig tunge. Jeg mener det er unødvendig å bruke dyre gryter med mye gods i når de skal brukes til krabbe fordi du ikke trenger mye metall for å holde på varmen, det tar den store mengden vann seg av, og du får heller ikke brå temperaturendringer slik at de «bulker» seg.
Jeg nevnte at det tar litt tid å varme opp vannet når kokeplaten er på 2 kw., og det tar også litt tid å varme opp vannet etter at krabben har kommet oppi. her er noen tips for å bøte på det.
-Ha plata på fullt noen minutter før og imens du har krabben oppi krabbegryta.
-Bruk alltid lokk, og legg gjerne også ettpar lodd oppå lokket. Da kommer vannet oppi litt over 100 grader p.g.a. det ekstra trykket og det tar litt kortere tid å få vannet på kok etter at krabben er oppi.
-Ha oppi vannet før du går på sjøen og bruk timer på plata slik at vannet er varmt når du kommer hjem og har krabben klar for koking. Det er tidsinnstilling på selve kokeplaten, men om du er litt mer avansert så kan du gå for en «smartløsning» som denne. Da kan du sende melding fra telefonen din om at krabbekokeren skal starte opp f.eks. når du drar den siste teina.
-Har du så mye krabbe, slik at du må koke i to omganger. Eller kommer det litt brått på slik at du ikke får varmet opp vannet på forhånd? Jeg pleier da å bruke varmtvann fra varmtvannskranen. Jeg vet at mange er skeptisk til dette p.g.a. kobber, andre metaller og avleiringer som varmtvannet visstnok skal inneholde. For det første det gjelder vel først og fremst gamle anlegg, og for det andre skal du tross alt ikke drikke kokevannet ;.). Det som eventuelt måtte sitte igjen i krabbekjøttet etter koking må være veldig lite.
-Ett siste tips er å alltid å ha en gryte med kokende vann i «reserve» når du tar krabben oppi. Jeg feilberegner av og til og har litt for lite vann i krabbegryta til at krabben dekkes. Om du må helle oppi kaldt vann for å dekke de siste krabbene tar det ekstra lang tid å få vannet på kok igjen.