Steke pommes frites

Pommes frites fritert på induksjonstopp.

Å fritere ved hjelp av induksjon er veldig enkelt. Det er lett å holde jevn temperatur på olja, og det går ekstremt kjapt å få opp temperaturen etter at olja er nedkjølt av de kalde potetene.

Framgangsmåte

Vask og evt skrell potetene (fritert skall smaker godt på nypoteter). Skjær bunnen av poteten, slik at den står støtt på skjærebrettet. Skjær opp potetene i staver på ca 0.7×0.7 cm x potetens lengde. Ha potetstaven i en skål med kaldt vann, og rør godt med hånda slik at stivelsen som trekkes ut vaskes bort. Legg potetene på et papir eller kjøkkenhåndkle, til tørk, det er viktig at de er helt tørre før de friteres. (0,7 cm er omtrent som en vanlig blyant i tykkelse. Vil du ha tykkere pommes frites er det ingenting i veien for det men du må selvfølgelig steke lengre)

Hell solsikkeolje i en gryte og sett komfyren på 5. (Olja skal holde ca 150 grader om du har termometer) Ha potetstavene oppi og stek i ca 3 minutter. Nå mørnes og gjennomstekes pommes friten. Ta opp stavene potetstavene med en hulløse og legg dem på en tallerken e.l. med ett tørkepapir som suger til seg fettet. Friter evt. neste porsjon på samme måten.

Skru opp varmen til trinn 7. (180 til 190 dager om du har muligheter for å måle temperaturen) Tilsett potetene igjen, og stek i ca 30 sek. eller til de før ønsket farge og sprø overflate. Ta opp og legg dem på et papirhåndkle slik at overflødig fett får renne av. Salt og krydre.

Det er ingenting i veien for å bruke samme framgangsmåte på en standard komfyr, men det er mye vanskligere å regulere varmen.

De sentrale punkt er:
* Vask bort stivelsen.
* Mørne potetene på forholdsvis lav varme (150-160 grader).
* Friter dem kjapt på høy temperatur (180 grader) slik at de får farge og blir sprø.

Ett lite tips til slutt. Jo kaldere den “halvferdige” pommes fritsen er før du steker den på 180 grader, jo sprøere blir den så du kan gjerne sette den i fryseren i mellomtiden. Men ikke sett den rett i fryseren, la den “dryppe av seg” ettpar minutter først.