Mosefjerning plen, vertikalskjærer

Inneholder sponsede lenker

Det florerer med råd angående mose i plen og hvordan du blir kvitt den. Og du har sikkert sett at rådene faktisk kan være motstridende. Folk ser hva som virker i deres plen og gir råd utifra det, men ingen plener er like så det er slett ikke sikkert at det virker hos deg.

Jeg skal ta for meg to eksempler bare for å illustrere at ett råd som passer for en pleneier ikke nødvendigvis er riktig for en annen.
1) Kalk anbefales ofte. Kalk er alkalisk og hever PHen i jorda. Mose liker sur jord og derfor kan kalk redusere mosen. Mange har hatt suksess med å tilsette kalk og det har blitt noe som ofte anbefales. Problemet er bare at mose også trives i alkalisk jord. Så om jorden din er alkalisk så vil kalk bare forsterke problemet. Ideelt sett skal PH i jord som brukes til plen ligge på 5.0 til 6.5. Du får kjøpt billige måler for jord-ph, som denne (ikke er den testet og jeg har heller ikke handlet fra denne butikken etter at mva reglene ble endret 1 april). Merk deg at om du måler jorda og finner ut at du har for høy PH så er det ikke sikkert at du trenger å bruke eddik e.l. for å senke PHen. Vanligvis vil PH synke naturlig over tid så mål igjen om ett halvår og om ett år for å se hvilken vei det går.

2)Næringsrik vs. “skrinn” jord.
To andre råd som ofte gis er gjødsel eller sand. Igjen på en måte motstridende. Sand er det “skrinneste” materiale du kan anlegge plen på. Litt mineraler men veldig lite næring iform av nitrogen fosfat etc. Mens gjødsel er næringsrikt så det holder. Da handler det igjen om hvilket utgangspunkt du har. Har du “feit” jord med mye humus lønner det seg å frese inn sand (jeg kommer tilbake til hvordan) og har du sandholdig og/eller skrinn jord lønner det seg å gjødsle godt. Det lønner seg derfor å kartlegge hvilken jordtype du har og hvor sur den er før du går videre.

Men det er en ting du kan gjøre og som hjelper uansett hvilken jordtype du har. Det er å bruke plenen mer. Mose liker ikke å bli tråkket på og revet i og det er grunnen til at det vanligvis vil være veldig lite mose på en fotballbane. Så send ut ungene med ball og fotballsko og du må gjerne oppmuntre til sugende sklitaklnger. 🙂

Siden mose rett og slett ille liker å bli rotet med, har mange hatt suksess, og redusert mosebestanden kraftig med en robotklipper som går og “tygger” på plenen mye oftere enn du vanligvis klipper plenen manuelt. Jeg vil ikke i utgangspunktet anbefale noen å legge 10.000,- i en robotklipper bare for å bli kvitt mose, men om du uansett planlegger å kjøpe en kan du prøve, og se det an før du treffer andre tiltak. Se utvalg av robotgressklippere

Fjerne mose i plen med plenlufter
Mekaniske plenlufter (elektrisk, batteri eller bensin) kan grovt deles inn i to typer. Begge har en slags trommel som roterer men den ene typen har faste kniver (en vertikalskjærer) som skjærer 1-2 cm ned i jorda mens den andre typen har mykere fjærer virker mer som en plenrive på steroider og river i mosen.

Typen med fjærer er gjerne litt billigere men jeg foretrekker allikevel typen med kniv og jeg skal kjapt forklare hvorfor. Over tid har røttene til plengresset en tendens til å spre seg utover, horisontalt, like under overflaten istedenfor å gå dypt nedover i jorda. Dette gjelder spesielt om du vanner plenen ofte og lite (ikke gir en skikkelig rotbløyte). Da vil røttene på gresset spre seg utover fordi de ikke trenger å bruke energi på å sette røtter nedover. Røttene vil etterhvert legge seg på overflaten på jorden (det kan du enkelt sjekke). Det kveler gresset og de døde røttene er også næring for mose.

Om du bruker en plenlufter med kniv, eller en vertikalskjærer om du vil, kutter du de horisontale røttene og “sjokkerer” gresset, det setter vertikale røtter, d.v.s. røtter som går nedover og dypere. Plenen vil da også vokse hurtigere, iallefall en stund.

Et råd som pleier å virke om du har plen på skikkelig svart jord og mye mose er er å frese sand ned i plenen. Dette er arbeidskrevende og forholdsvis kostbart. Regn med at det koster ca en tusenlapp pr. 50 kvadratmeter du behandler på denne måten. Men om du har stor plen så begynn med de verste partiene og se etterhvert om det er noe som funker for deg.

Du trenger en hel del sand ca 10 liter pr. kvadratmeter er greit å starte med og en ganske kraftig vertikalskjærer som denne elektriske fra Wolf Garten (som også har utskiftbar knivsett, noe som er en fordel for sandkornene sliter på knivene) eller denne bensindrevne fra Stiga . Strø sanden utover så jevnt du klarer og rak over med en plenrive. Gå over med vertikalskjærer uten oppsamleren på. Gå i en retning, fram og tilbake og husk hvilken vei du går for neste gang du gjør det skal du gå motsatt vei. Etterpå må du rake opp mosen. Har du veldig mye mose slik at du får store bare flekker lønner det seg å blande sanden med jord (kompostjord fra egen hage eller fra kugjødsel f.eks.) Bland 30 liter sand, 10 liter jord og 30 gram frø. Det holder da til 3-4 kvadratmeter så er det bare å gange opp så mye du trenger.

Er du først igang med å blande jord/sand/plenfrø så ta og jevn ut “dumper” i plenen med det samme. Her samles vann og det gir gode vekstvilkår for mose.