Lun potesalat

Denne gjør seg best med nypoteter, bruker du «gamle» poteter kokes disse med skrell, og skrelles like etter at de er kokte (til 1-2-3 personer alt etter hva som serveres som tilbehør). Størrelsen på potetene er som en lime, bruker du større poteter må du enten bruke færre eller øke mengden olje/eddik

Ingredienser
6-8 små nypoteter
1/3 purre (helst «midtstykket»)
5 ss. jomfru olivenolje
2-3 ss. balsamico/vineddik
Pepper
Salt

Framgangsmåte
Skrubb/skrell potetene godt (bruk gryteskrubben), og kok dem.

Vask og finsnitt purren i ringer. Jeg synes midtstykket, d.v.s. fra der den skifter fra hvitt til grønnt, og et stykke oppover passer best. Er det sand i purren har du ringene i en bolle vann, rører rundt med fingrene, og venter til sanden har lagt seg på bunnen før du «fisker» opp purreringene. Vårløk kan også brukes, eller en mild sjalottløk. Gressløk er en nødløsning.

Ha purren i en bolle og tilsett olje, eddik, 1 strøken ts. salt og 5-6 runder på pepperkvernen. Dette kan gjerne stå å trekke 10-20 minutt, så gå igang straks du har satt på potetene

Når potetene er ferdigkokte, dampes de 1-2 minutter, d.v.s. tøm av vannet, og la sett gryta, uten lokk, tilbake på den avskrudde platen. Bruker du induksjonstopp, så blir jo den kald med en gang, så da må plata stå på 1 mens du damper. Rist lett på gryta etter ca halve tiden.

Skjær poteten i 4 biter mens de fremdeles er glodhete og bland dem med purren og dressingen. Bruk to skjeer og «løft» potene fra midten og ut mot kantene slik at det hele blandes godt.

Det er viktig at potetene er varme, da får purren akkurat den varmebehandlingen den trenger, + at potetene «suger» opp mer smak fra krydderet når de er varme.

Servers til»hvasomhelst»