Potetsalat

Kremet potetsalat med egg

Pr. person beregner jeg ca 3 poteter og 1 egg om potetsalaten er hovedingrediensen sammen med noen skiver spekemat og flatbrød. Er det snakk om servere den til f.eks. roastbiff, karamellisert løk, annet tilbehør og brød kan du gå ned til 2 eller kanskje en potet. Det kommer selvsagt også an på hvor «storspiste» dere er og hvor store potetene er.

I dag brukte jeg følgende ingredienser til en sulten person 3 poteter, 2 egg, 2 belger sukkererter, 1 fedd hvitløk, 3 ts majones, 6 ts. rømme, litt sitronsaft (1/5 av en sitron) litt grønt fra en rødløk. Salt og pepper.

(Jeg bruker ts. som mål, det er teskjer med topp, altså ikke strøkne, og teskjeene mine er også i den større enden av skalaen. Så halvannen ss majones og 3 ss rømme kan også brukes som utgangspunkt). Liker du majones bedre enn rømme kan du gjerne blande halvt om halvt eller bruke mer majones enn rømme

Begynn med å rive eller presse hvitløken og bland den med en ts majones. Du må gjerne gjøre det to-tre timer før. Det blir bedre om det får stå noen timer. Kok poetene møre, og la eggene koke med i 9-10 minutter, de skal være hardkokte.

Slå av vannet når potetene er ferdigkokt, ha dem tilbake i gryten og la dem stå på helt svak varme og dampe seg, jo tørrere jo bedre. Bland sammen majonesen og rømmen og smak til med sitronsaft, kutt opp sukkerertene og løken.

Skjær poteter og egg i terninger, ha det over i en i en bolle. Tilsett rømme/majonesblandingen til konsistensen ser passe ut. Vent med å tilsette potetene til de er litt avkjølt, ca kroppsvarme er fint. Vend sammen. Tilsett sukkererter og litt salt. (Jeg bruker kvern og da er det snakk om tre-fire «runder», 1/3 ts. kanskje. Kvern over pepper, igjen, tre fire «runder» og ha over hakket løk. Det er det hele.

Du må gjerne bruke mer sukkererter, men jeg hadde bare to i dag. Det er mer for å få noe med tyggemotstand i enn for smaken. Du kan gjerne bruke 1 halvt grønt eple eller litt finskåret reddik. Stangselleri om du liker det, eller kanskje gulrot.

Løken er en historie for seg selv. Jeg pleier å kjøpe rødløk i kiloposer og da er det som regel noen som spirer. Disse setter jeg ut i en blomsterkasse, så blir det spirer som jeg kan bruke etter en 14 dagers tid. Du kan også bruk purre eller vårløk

Av og til blir det for mye majones/rømmeblanding. Ikke kast denne. Smør den på en skive istedenfor smør og spis det sammen med kjøttpålegg eller skalldyr.