Hvalstek av hvalbiff

Ingredienser

1 helt stykke hvalkjøtt
Solsikkeolje e.l..
1 løk skåret i ringer
     evt. 5-6 sjalottløk
1 neve frisk champignon
God rødvinseddik eller balsamico
Mørk soyasaus.
Nykvernet pepper
1-2 fedd hvitløk

Steke hvalkjøtt i ovn

Kjøttet kan gjerne marineres 1-2 døgn. Se oppskrift på marinade.

Dersom du ikke har tid til å marinere kjøttet, gnir du det inn med en blanding av olje, soyasaus, eddik og pepper. Dersom du har tilgang på en «hestesprøyte«, kan du fylle den med eddik/olje/soyasaus og sprøyte det inn i steken. Sprøyt inn små doser fordelt i hele steken.

Ta steken ut av kjøleskapet i god tid før den skal stekes, slik at den er romtemperert. Bind opp steken dersom den ikke har «riktig» form.

Skjær hitløken opp i små «fliser», skjær små snitt i kjøttet og stapp hvitløksflisene inni.

Hell litt olje i bunnen på en ildfast form/jerngryte/langpanne og legg steken oppi.

Sett et steketermometer mitt inn i steken, sett steken inn i forvarm steikeovn (175 grader). For en litt rosa stek beregn ca 1 time og 10 min,
pr.kg kjøtt, men dette varierer fra ovn til ovn, så hold øye med termometeret. Løken/soppen legges i formen når det er ca 1/2 time steketid igjen før kjøttet er ferdig.

Ta ut steken når termometeret står på ca. 52 grader, (blodig), 57 grader, (medium) 68 grader (helt gjennomstekt). Pakk den straks inn i aluminiumsfolie og la den ligge å hvile i 20 min. Da stiger kjernetemperaturen enda noen grader.

I mellomtiden lager du saus, som tilsettes stekesjyen.

Alternativ metode: Langtidsstekt hvalstek

Romtemperer steken. Gni den tørr med ett kjøkkenhåndkle. Sett på stekeovnen på 100 grader.

Ha 1-2 ss. smør i en panne og tilsett 1-2 knuste hvitløksfedd (hvitløken skal bare sette litt smak på smøret, så du bør fiske den ut når den begynner å bli mørk brun).

Brun steken godt i smøret, på alle sider, også i endene. Ha den over i en langpanne/ildfast form, sett i steketermometer og sett den i ovnen.

Ha sopp og løk i ringer oppi stekepannen og, la det surre på lav temperatur til soppen slipper væske og løken er mør. Hell dette over steken når det er igjen 10-15 minutter av steketiden.

Ta ut steken når den har nådd ca. 54 grader (blodig) 59 grader, (medium) 68 grader (helt gjennomstekt), og pakk den inn i aluminiumsfolie og la den ligge innpakket i minst 20 minutter. Legg merke til at steken skal ha 1 til 2 gradere høyere kjernetemperatur før du tar den ut når du langtidssteker. Dette fordi det er mer varme som «kryper» inn i kjøttet i etterkant når temperaturen i ovnen har vært høy.

Serveres med poteter, potetsalat, ris, brød.

Som du ser er dette to ganske så forskjellige fremgangsmåter, men de gir tilnærmet samme resultat, men det er egentlig ingen grunn til å langtidssteke hvalen, den blir ikke mørere av det, men av og til kan det være mer praktisk, hvis du f.eks. må ut en tur mens den steker.

Det er 3 ting som er viktig for å få ett godt resultat.

* Steken skal være romtemperert før du begynner

*Bruk steketermometer, og finn kjernetemperaturen som passer deg.

*Pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile, lenge.

Utover det kan du prøve deg fram med forskjellige marinader, urter og krydder, forskjellig tilbehør og sauser og stekemetoder og kjernetemperatur, gjerne lavere enn 50 grader.