Brun saus

Ingredienser
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
4-6 dl. kraft
Et dryss salt og pepper og evt. litt soyasaus

Grunnoppskrift Brun saus

Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt. Nå skal dette brunes, rør hele tiden med en tresleiv, slik at det ikke legger seg nedi. Middels varme. Du kan godt brune større mengde enn du trenger. Brunet meljevning holder seg etpar uker i kjøleskapet.

Tilsett 3-4 dl. kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk
Nå har du en enkel brun saus, som kan varieres i nesten det uendelige

Jeg har fått tilsendt et råd om å brune mel i langpannen i stekeovnen. Strø mel i langpannen og sett det i ovnen på 220 grader. Rør i det med en treskje med jevne mellomrom. Når det er brunt nok avkjøles det og has på en tett boks. Da slipper du å bruke smør, og melet holder seg lenge i en tett boks. Synes du ikke at meljevningen blir brun nok, kan du tilsette litt sukkerkulør eller søt indonesisk soyasaus.


Klassisk rødvinsaus
1 liten løk (Brimi ville brukt 3-4 sjalottlauk)
1-2 ss. olje (solsikke, soja e.l.)
2 dl rødvin
2 dl. sterk kraft
1 ss. ferdigbrunet jevning
1 dl. fløte
Litt annen rekkefølge enn grunnoppskriften, start med å brune melet, ta deretter hakket løk og litt olje i en gryte. Tilsett rødvin og la den koke inn. Tilsett kjøttkraft og la det koke opp. Visp inn brunet jevning og la det koke i 4-5 min. Tilsett fløte og varm til kokepunktet.

Madeira/sherry/portvinsaus
Erstatt 1 dl. rødvin med hetvin av en av de nevnte typene. Bruk samtidig 1 dl. mer kraft (samme væskemengde totalt)

Ølsaus
1 fl. pils eller bayer og 1,5 dl. kraft. Spesiellt god til pølser.

Fløtesaus
Grunnoppskriften, men erstatt 1 dl. kraft med fløte

Sjysaus Erstatt alt eller deler av kraften med stekesjy fra den retten du lager. Kok gjerne ut pannen i f.eks. rødvin eller kokevannet ifra grønnsakene.

Viltsaus Tilsett knuste einerbær, rørte tyttebær, brun ost og kraft/sjy fra vilt.

Balsamico Tilsett noen dråper balsamicoeddik like før servering.

Andre mulige tilsetninger
Eddik rødvinsedik, sherryeddik, korinteddik.
Løk og paprika
Sopp